Annons
Nyheter

Trygghet för alla

Sverige rasar i den internationella trygghetsligan, rapporterar Svenska Dagbladet på måndagen.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2012

Det är resultatet av en rapport som socialförsäkringsutredningen beställt där bland annat utvecklingen i arbetslöshetsförsäkringen har jämförts i ett internationellt perspektiv. Från att ha 2005 ha haft en den näst högsta a-kassan i världen ligger Sverige idag under snittet för OECD-länderna.

Sänkta ersättningsnivåer och att inkomsttaket inte hängt med löneökningarna är några förklaringar till att den svenska a-kassan faller.

Annons

En av medförfattarna till rapporten, Joakim Palme, professor i statsvetenskap, menar att vi nu är på väg att lämna den svenska modellen eftersom medelsvensson nu inte får ett fullgott skydd mot inkomstbortfall.

Men det största problemet ligger inte i försäkringsnivåerna. Fler personer i sysselsättning och en grundtrygghet för alla är överordnade mål. Att göra det enklare att anställa och en obligatorisk a-kassa är då viktigare än att hålla återställa de högsta nivåerna i arbetslöshetsförsäkringen.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons