Annons
Nyheter

Trygga avgångarna

Tåg som inte går på grund av för dålig säkerhet. Det kan ytterst bli följden av minskad personal på Öresundstågen.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2012

Nu lär det inte gå så långt men beskedet att Veolia varslar var tredje tågvärd väcker oro om att tryggheten och säkerheten inte längre kan upprätthållas på tågen.

Bakgrunden är att Skånetrafiken riskerar ett underskott på 120 miljoner kronor i förhållande till budget. Just Öresundstrafiken är en av de största anledningarna till att ekonomin inte går ihop.

Annons

Efter att avtalet med den förra operatören DSB First sprack tog Veolia över Öresundstågen – med ökade kostnader som följd.

Då åker osthyveln fram. Totalt 24 miljoner måste sparas på tågen och det är personal som får gå. Istället för två tågvärdar per tåg blir det framöver en tågvärd.

Det är viktigt att alltid sträva efter ökad effektivitet inom skattefinansierade verksamheter. Problemet är bara att trygghet för personal och resenärer inte enkelt låter sig definieras i ekonomiska termer. En sak är säker, blir tryggheten sämre försvinner det resenärer. Det blir en nöt att knäcka för de ansvariga politikerna.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons