Nyheter

Spådomar och tvära kast

Det kan vara tvära kast inom idrottens värld.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2011
Foto: 

Ett bra exempel är Trelleborgs FF:s värvning i december av brottartalangen Nichlas Schön från Svedala. Han har inte bara bytt från brottarmattan till fotbollsplanen utan på två år också gått från division fem till allsvenskan.

Nu har Nicklas Schön skrivit på för TFF i tre år. Hur det går för honom får tiden utvisa. En sak är i alla fall säker, det är svårt att sia om framtiden. Ändå är det en roande sysselsättning och det går att göra mer eller mindre säkra spådomar.

En säker spådom är att utbyggnaden av E 6:an till Trelleborg når sitt slut i november eller december, om inte en lång vinter ställer till det. Motorvägen är ett efterlängtat mål som gör kommunen än mer tillgänglig, men framför allt, vägen blir säkrare.

En annan stor händelse är att utbyggnaden av hamnen kommer igång, i alla fall om Högsta domstolen väljer att inte ta upp de överklaganden som nu behandlas. Hamnutbyggnaden var en av de mer omdebatterade frågorna i Trelleborg under förra året – och så fort HD avgjort frågan till hamnens fördel kan muddringen och anläggandet av nya pirarmar äntligen komma igång.

Trelleborgshems planer på att bygga fyra nya höghus på Sockerbrukstomten har också varit en lång följetong. Det hade varit efterlängtat med ett beslut i frågan under 2011. Lägenhetsbristen är skriande i Trelleborg, och ett av de större problemen att hantera för att kommunen ska kunna utvecklas väl. Förtätning av staden och byggandet på höjden är helt nödvändig för att inte värdefull åkermark på Söderslätt ska tas i anspråk. Det är i det perspektivet som utbyggnaden av Sockerbruks­tomten måste ses.

Vad händer då inom politikens värld? Den politiska cirkusen som nu pågår om oppositionsrådens arvoden lär fortsätta en bit in på det nya året och kommer att avlösas av andra motsättningar mellan de politiska blocken.

Men den politiska strukturen med nya nämnder som trädde i kraft vid årsskiftet kan vara inledningen på en positiv utveckling av politiken i Trelleborg. Det ska också bli färre politiker med högre arvoden för att bättre kunna möta allmänheten. Även det är positivt. Men kommunen har en resa att göra vad gäller arbetssätt och rutiner. Det visade inte minst TA:s granskning förra året av kommunens upphandlingar.

Jag dristar mig inte till att spå vad som händer på politikens brottarmatta under året. Men tvära kast till höger och vänster lär det helt säkert bli.

Politiker komma och gå, men den politiska debatten lär bestå. Och den följer du bäst här i Trelleborgs Allehanda. Välkomna!

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.