Annons
Nyheter

Som man FRAgar får man svar

Uppdrag Granskning avslöjade i onsdagens program flera läckta dokument som visar att Försvarets radioanstalt, FRA, har ett långtgående samarbete med dess amerikanska motsvarighet NSA.
Nyheter • Publicerad 13 december 2013

I programmet reser två reportrar till Rio de Janeiro för att på plats träffa journalisten Glenn Greenwald som har tillgång de dokument som visselblåsaren Edward Snowden läckt. Den journalistiska lockelsen är så klart stor när man finner dokument med överskriften ”Top Secret”. Men det är inte helt lätt att förstå sig på innehållet i dem.

Vad som framgår av ett dokument är att ett möte ägde rum mellan ledningarna för NSA och FRA så sent som i april i år. Enligt dokumentet vill FRA veta mer om NSA:s verksamhet men det står inte vad som sagts på mötet. En särskilt känslig fråga rör om FRA har ägnat sig åt aktiv signalspaning, det vill säga dataintrång, tillsammans med NSA. Här finns det uppgifter som pekar på att FRA deltagit i sådan verksamhet, tvärt emot vad lagen ger utrymme för.

Annons

FRA:s förre generaldirektör Ingvar Åkesson säger i skriftlig kommentar att ”all signalspaning skedde under svensk lag”. Men om FRA bedrivit aktiv signalspaning är det kanske inte metoden som ska kritiseras utan lagstiftningen. Enligt Mark Klamberg, doktor i folkrätt vid Uppsala universitet, kan formuleringen i lagen tolkas som att det är tillåtet med dataintrång.

Det är mycket som är oklart kring FRA:s agerande samtidigt som myndigheten håller sig kyligt avvisande i de mer känsliga frågorna med uttalanden i stil med: ”Det kan vi inte kommentera.”

Det är i viss mån förståeligt då verksamheten omgärdas av stor sekretess. Men huvudfrågan kvarstår: Agerar FRA enligt lagen? Svenska folket får i det avseendet lägga sin tillit på de som är satta att granska och utöva tillsyn på FRA.

I dagsläget är frågorna fler än svaren. Det är inte en bra utgångspunkt i ett samhälle där allt mer av medborgarnas privatliv sparas elektroniskt och läggs upp på nätet.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons