Annons
Nyheter

Segrarna tar hem priset

Fart och fläkt, folkfest och fotboll. I torsdags lystes Södan upp när finalerna avgjordes i TA-cupen.
Nyheter • Publicerad 8 december 2012
Foto: 
Gala och fotbollsfest – i samma hall på Södan. Foto: Tomas Nyberg och Claes Nyberg
Gala och fotbollsfest – i samma hall på Södan. Foto: Tomas Nyberg och Claes NybergFoto: Tomas Nyberg och Claes Nyberg

Mer än 800 personer i publiken skapade ett bra tryck på läktarna när match efter match avgjordes i högt tempo. Det bjöds på mycket vilja och fotbollsglädje.

Till sist stod TFF som segrare på både senior- och juniorsidan tillsammans med IFK Trelleborgs första damlag. Det var välförtjänta segrare, men TFF:s seniorlag var illa ute både i kvartsfinal och final. Årets TA-cup var den 31:e i ordningen sedan starten 1982. Turneringen är en riktig folkfest som lockar ung som gammal, man som kvinna.

Annons

Tre veckor tidigare var det uppdukat till stor fest i samma hall på Södan. Då var det dags för Trelleborgsgalan där drygt 400 gäster fick uppleva en kväll i galans tecken med middag och musikunderhållning. Även denna kväll hade sina vinnare när totalt tolv priser delades ut till företagare och kulturutövare.

Förvandlingen mellan de två kvällarna är total. Ändå, de två torsdagskvällarna visar på vad Trelleborg kan åstadkomma när människor får möjlighet att mötas.

Från gala till fotbollsfest, däremellan kommer vardag. Den har faktiskt lysts upp av en annan god nyhet i Trelleborg. För två veckor sedan invigdes två nya vägar, dels Hedvägens förlängning ut till Maglarpsrondellen, dels Västra Ringvägens förlängning till 108:an norr om Trelleborg. Vägarna har redan blivit en stor succé för både biltrafikanter och lastbilschaufförer. Det visar hur Trelleborg är i ständig utveckling. Snart är utbyggnaden av hamnen klar och om några år kommer pågatågen.

Men för tillfället växer inte antalet invånare i kommunen vilket är ett tecken på att det byggs för lite nya bostäder. Kanske kan arbetet med den fördjupade översiktsplanen visa vägen för hur Trelleborg ska utvecklas. Men då krävs det att politikerna kan komma överens. I förra veckan sågade kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) förslaget som tagits fram.

En springande punkt är placeringen av den andra pågatågsstationen när pågatågen börjar rulla till Trelleborg. Ska den läggas på öster eller norr om Trelleborg? Ulf Bingsgård har länge drivit att stationen ska läggas på norr för att man där ska kunna bygga nya bostadsområden. Oppositionsrådet Catherine Persson har varit lika tydlig med att stationen ska läggas på öster.

När nu förslaget till ny fördjupad översiktsplan tar ställning för det östra alternativet har Persson definitivt tagit hem tunga poäng i frågan. Men saken är långt ifrån avgjord.

Här finns alltså två motstående viljor i en mycket viktig fråga för Trelleborgs framtid och utveckling. Men inget av de två stora partierna kan ensamt få igenom sin vilja i kommunfullmäktige. Inte ens en samlad Trelleborgsallians kan ensam få igenom en pågatågsstaion på norr. Som så ofta förr inom kommunalpolitiken krävs det samarbete och pragmatism.

När planerna på en ny Vångavallen norr om staden föll så försvann också mycket av poängen med att lägga en ny pågatågsstation där. Trots att jag tidigare här har förespråkat det norra stationsläget finns det mycket som pekar på en station på öster skulle vara bättre för Trelleborg. Det skulle inte bara ge ett lyft för den stadsdelen utan också skapa en bättre balans mellan öster och väster.

För att Trelleborg ska bli en vinnare i framtiden krävs det att politikerna kan samarbeta. Den uppmaningen bör både Ulf Bingsgård och Catherine Persson ta till sig.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons