Annons
Nyheter

SD:s kil i samhället

Efter förra veckans uppmärksammade järnrörsskandal har debatten om SD handlat om partiets självpåtagna roll att definiera vem som är svensk eller inte.
Nyheter • Publicerad 21 november 2012

”Det här är inte ditt land. Det är mitt land”, säger Erik Almqvist till komikern Soran Ismail på den mobilfilm som Expressen publicerat. Detta var inte en ensam sverigedemokrats åsikt.

På tisdagen avslöjade Expressen att SD bett riksdagens utredningstjänst att undersöka vilka riksdagsledamöter som har dubbelt medborgarskap. Förfrågan avböjdes av utredningstjänsten, bland annat med hänvisning till att det skulle bryta mot personuppgiftslagen.

Annons

Kartläggningen hänger ihop med partiets politik. Så sent som i oktober i år lämnade de två riksdagsledamöterna Kent Ekeroth och Thoralf Alfsson in en riksdagsmotion där de föreslog att personer med endast svenskt medborgarskap ska få bli riksdagsledamöter.

Tydligare kan det inte sägas. Att skilja ut den egna definierade gruppen från andra är den grundläggande politiken för Sverigedemokraterna. Partiet vill slå en kil genom det svenska samhället och härska genom söndring.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons