Satsa på lärarna
Så kan man tolka det senaste utspelet från Alliansen. På tisdagen presenterades regeringens enskilt största satsning i den kommande vårbudgeten. Totalt vill Alliansen satsa 2,3 miljarder kronor på att minska klasserna i lågstadiet. Satsningen skulle enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP) ge 4–5 färre elever i varje lågstadieklass.
De senaste månaderna har skoldebatten varit särskilt het efter Sveriges fall i den internationella Pisa-undersökningen. Förslagen på vad som kan vända den negativa trenden med fallande skolresultat har varit många.
När Dagens Nyheter i en undersökning (publicerad 18/2) frågade 1 000 personer om vilka åtgärder som är de viktigaste för att lyfta den svenska skolan hamnade mindre skolklasser i topp.
Alliansen vill inte kännas vid att man nu har kopierat Socialdemokraternas förslag, men det är precis vad man gör. Alliansen och S är det i det stora hela överens om skolpolitiken. En sak har skiljt dem åt, Socialdemokraterna har ihärdigt lyft fram en satsning på mindre skolklasser. Och det har nu gett resultat.
För vad innebär gårdagens besked från Alliansen? Jo, oavsett utgången av valet kommer det att bli en satsning på mindre skolklasser. Men är mindre klasser egentligen bra för skolan?
Att satsa på de tidiga skolåren är rätt. Men om klasserna ska bli mindre behövs det fler lärare. Redan där uppstår problem. Det är allt för få studenter som vill utbilda sig till lärare i dag. Risken är att en satsning på mindre klasser i ännu högre grad utarmar lärarkompetensen.
Istället bör man satsa i andra änden, på att höja statusen på lärarna genom bättre arbetsvillkor och högre löner. Vägen till en bättre skola börjar med bättre lärare, inte med mindre klasser. Här bör Alliansen och Jan Björklund tänka om. Om man ska förbättra skolan ska man inte lyssna inte på svenska folket utan på lärarna.