Sagor från Trelleborgen
Med ett avstamp i framtiden, närmare bestämt Trelleborg 2025, tog samtalet vid. Stig-Björn Ljunggren var inbjuden att leda diskussionen med kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) vid sin sida.
Hösttinget var det fjärde tinget i ordningen. Jämför man med de tre föregående tingen är det uppenbart att optimismen om Trelleborgs framtid har falnat något. Vad är det som saknas?
Kanske ligger förklaringen i de bilder i form av en saga som presenterades av Trelleborgs framtid. De är förvisso mycket positiva, men hur sanna är de?
2025 är Trelleborg en attraktiv boendekommun med stor pendling till närliggande storstäder. Hamnen har lämnat plats åt den nya Sjöstaden och den spårbundna trafiken har vunnit stora framgångar. Runt Trelleborg går en tåglinje som man kan hoppa på och av som man önskar. Nya företag har lockats till kommunen och beslutsvägarna är korta. Skolorna är mer effektiva och omsorgen är bättre på att ta hand om de äldre. Kort och gott. Trelleborg 2025 är en stor framgång.
Den stora frågan är hur mycket en kommun kan forma sin egen framtid. Det kan man tvista om länge. Är det människorna som bor i kommunen som driver på eller är det politikerna? Troligen ligger makten mer hos medborgarna än man först kan tro, även om politikerna gärna vill tro att de har makten. Men det går inte att förneka vikten av att politiken är tydlig och förutsägbar.
Som det konstaterades på torsdagskvällen är det dit folk flyttar som jobben kommer, inte tvärtom. Då handlar det om att göra en kommun attraktiv för nya invånare. Hur man löser det finns inget enkelt svar på.
I början av veckan intervjuades landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) i radion om problemet som många kommuner i Sverige ställs inför med minskad befolkning. Hur liten kan en kommun vara och samtidigt uppbära offentlig service på en acceptabel nivå? Frågan har blivit aktuell efter att man i vissa kommuner ber invånarna om vissa tjänster, till exempel gräsklippning, eftersom pengarna inte räcker till. Eskil Erlandsson menade att det var bra att kommuner tar hjälp av frivilliga krafter. Men framför allt pekade Erlandsson på en viktig sak, kommuner måste lyfta fram sina ”komparativa fördelar”. Det rådet kan gälla för alla kommuner som vill få fler invånare.
Trelleborgs kommun ligger i en mycket expansiv del av Skåne, här vill folk leva, bo och verka. Samtidigt är konkurrensen knivskarp på många plan med en storstad på nära håll. Då gäller det för Trelleborg att lyfta fram de fördelar som finns i förhållande till omgivningen. Småskalighet, trygghet, en attraktiv stadskärna är viktiga fördelar att framhäva.
Det är viktigt att lyfta blicken och se in i framtiden, det är så vi kan forma vår utveckling. Men gör det inte till en dålig vana att prata om samma sak hela tiden, tiderna förändras hela tiden och då förändras också våra framtidsbilder. Att låsa sig fast vid samma visioner kan faktiskt göra mer skada än nytta. Det man trodde om framtiden igår är kanske inte sant idag. Därför är det viktigt att hela tiden ompröva sina framtidshypoteser. Det vi fick höra på Hösttinget i torsdags från Ulf Bingsgård var tyvärr inte något nytt utan gamla visioner. Backa bandet och återvänd till nutiden. Det finns många problem att lösa idag.
När kommer kommunen igång med planeringen av en ny yttre ringväg? Var ska en andra pågatågsstation ligga? När fattas beslut om Vångavallens framtid?
I år, liksom förra året, är investeringstakten dålig i Trelleborg. Enligt prognosen för 2012 kommer kommunen bara att använda 185 av budgeterade 337 miljoner kronor. Varför går det så trögt med investeringarna? Det finns många fler frågor som väntar på svar.
Rom byggdes som bekant inte på en dag. Ändå är det just idag man måste agera. Varje resa börjar alltid med ett första steg. Det är dags att ta det steget nu.