Annons
Nyheter

Riksdagens gyllene regel

Under torsdagen fortsatte riksdagens talman Per Westerberg sina samtal med partiledarna. Det mynnade ut i att talmannen gav S-ledaren Stefan Löfven uppdraget att bilda regering.
Nyheter • Publicerad 19 september 2014

Men för Westerberg är det troligt att han inte sitter kvar länge till på sin post som talman. Den 29 september röstar den nyvalda riksdagen fram en ny talman tillsammans med tre vice talmän. Och nu har det blivit strid om vem som ska få de platserna.

Sverigedemokraterna blev tredje största parti i riksdagen med drygt 13 procent av rösterna. Detta har givetvis fått partiet att vädra morgonluft. SD:s partisekreterare Björn Söder har nu krävt att partiet får posten som andre vice talman.

Annons

Enligt praxis fördelas de fyra talmansposterna mellan de fyra största riksdagspartierna.

För många är det ett mycket kontroversiellt val att släppa fram en sverigedemokrat till att bli vice talman i riksdagen, särskilt som partiet är sprunget ur nynazism och rasistiska rörelser.

Men väljarna har också sagt sitt, partiet får nu 49 ledamöter av riksdagens totalt 349.

Skulle man avfärda kravet från SD kan det definitivt slå tillbaka och stärka uppfattningen av partiets martyrskap.

Men det är en sak att släppa fram Sverigedemokraterna till en talmanspost och en helt annan att ge SD inflytande i sin viktigaste profilfråga, nämligen att minska invandringen till Sverige. Där står partiet ensamt och isolerat i riskdagen.

Ska man bemöta människor så som man själv vill bli bemött är det enda rimliga att i riksdagen behandla Sverigedemokraterna som vilket parti som helst.

Men det kräver att partiet tar uppdraget som vice talman på allvar, det vill säga att representera hela Sverige där nästan 16 procent av befolkningen är född utomlands.

Finns det någon representant som klarar det uppdraget?

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons