Annons
Nyheter

Reinfeldts resa till Ugglarp

Mellan 83 och 96 kilo. Så mycket väger en gris när den slaktas och styckas.
Nyheter • Publicerad 18 augusti 2010
Platschefen på Ugglarps slakteri Anders Lundbladh visade statsminister Fredrik Reinfeldt hur man arbetar med lärlingsutbildningen på slakteriet.Foto: 

Och det är en konst stycka fram de ädla delarna av en gris. Ett hantverk.

Det var några fakta som framkom under statsminister Fredrik Reinfeldts besök på Ugglarps slakteri igår.

Annons

Fredrik Reinfeldt har under sin tid som statsminister varit en flitig resenär i verkligheten. Han är nu uppe i mer än 140 resor då han bland annat besökt företag, skolor, vårdhem och arbetsförmedlingar. I en intervju i DN har han sagt att resorna ger honom ”berättelser om Sverige” och att de ”synliggör människoöden.”

På tisdagen var det dags för statsministerns första officiella resa till Trelleborgs kommun. Då besökte han slakteriet i Ugglarp för att få veta mer om den lärlingsutbildning man har dragit igång tillsammans med kommunen och Arbetsförmedlingen.

På Ugglarps slakteri finns hundra anställda och man har stort behov av kompetent personal, så stort att man måste hyra in utländsk arbetskraft.

Förra hösten startade Navigatorcentrum i Trelleborg en lärlingsutbildning i samarbete med Ugglarps slakteri. Syftet var dubbelt, dels att ge unga människor som står långt från arbetsmarknaden ett jobb, dels att slakteriet behövde anställa fler utbildade styckare.

Det som på pappret ser ut som en enkel ekvation – vi har personer som är arbetslösa och ett företag som behöver anställa personal – är i verkligheten ofta så mycket svårare att lösa.

Systemet med de inblandade parterna som kommunen och Arbetsförmedlingen, har sina regler och lagar att följa liksom att varje myndighet har sina stuprör som de arbetar inom. Samordningen mellan myndigheterna har varit helt central för att kunna få ihop lärlingsutbildningen.

Det har heller inte varit en lätt resa för de personer som gått utbildningen. Att arbeta som styckare är tungt och det är en arbetsmiljö som långtifrån passar alla. Ändå är man nu uppe i åtta personer som fått anställning av totalt tolv som gått utbildningen. I oktober startas en tredje omgång av utbildningen.

Det kanske mest fantastiska är att de unga människor som stått långt från arbetsmarknaden med utbildningen fått en chans att bryta sitt utanförskap. De samhällsekonomiska vinsterna är självklart stora men framför allt är det ett lyft för varje enskild individ.

Att kunna anpassa systemet för de enskilda individerna, det är kanske den allra största lärdomen från projektet på Ugglarps slakteri. Det är också ett slags hantverk, en konst i sig, som alla inblandade får ta åt sig äran av.

Där finns det mer att utveckla i Trelleborg och även för andra kommuner att lära sig av. Den berättelsen får Fredrik Reinfeldt gärna ta med sig till Rosenbad.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons