Annons
Nyheter

”Processen” – fast på riktigt

I Franz Kafkas mest berömda roman ”Processen” blir huvudpersonen Josef K häktad utan att få veta varför eller vilket brott han anklagas för.
Nyheter • Publicerad 3 augusti 2010
Salem Mhenni hemma igen efter nästan ett år i häkte i Polen och Tyskland.
Salem Mhenni hemma igen efter nästan ett år i häkte i Polen och Tyskland.Foto: 

Han släpps sedan men dras in i en labyrintisk rättsprocess fylld med ångest och utan någon ände.

Boken kan tolkas på flera sätt och kan ses som en beskrivning av individens rättslöshet i det moderna samhället.

Annons

Att sitta häktad i nästan ett år, först i tyskt och sedan i polskt fängelse, anklagad för en trafikolycka som skedde för tjugo år sedan i Polen. Det har Salem Mhenni från Trelleborg fått uppleva. I dagens tidning berättar han om sina upplevelser, och det är det närmaste man kan komma en Kafkaroman – fast detta har hänt på riktigt i ett grannland tvärs över Östersjön.

I torsdags hölls rättegången och Salem Mhenni fick sin dom, två och åtta månaders fängelse. Eftersom domen var villkorlig släpptes han och Salem Mhenni har nu fått återvända till sin familj i Trelleborg.

Att sitta häktad i nästan ett år, i väntan på åtal och rättegång, är under all kritik. Det är inte värdigt EU-landet Polen. Här finns det mycket att göra för att förbättra rättssäkerheten inom unionen.

Kafkaprocesser hör inte hemma i EU – eller i övriga världen.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons