Nyheter

Problemen finns kvar

Att kompromissa är en av socialdemokratins starkaste grenar.
Nyheter • Publicerad 25 oktober 2012

Genom att balansera mellan ideologi och pragmatism har partiet vunnit folkets förtroende. Ställd utanför regeringsmakten har partiets kompromissförmåga försämrats. Allra tydligast märks detta i frågan om vinster i välfärden. LO och gräsrötterna trycker på från vänster och vill ha vinstförbud. Nu har partiledaren Stefan Löfven satt ner foten. Det blir inget förbud mot vinster. Däremot vill Löfven tvinga välfärdsbolagen att öppet redovisa sin ekonomi. Det är ett välkommet förslag.

Men uppdraget är inte avklarat för det, nästa utmaning väntar direkt runt hörnet. En öppen redovisning är i sig ingen mirakelmedicin som garanterar kvaliteten i välfärden. Att kommuner och landsting verkligen följer upp den beställda välfärden är än viktigare.

Sen kvarstår den stora pedagogiska uppgiften. All kritik mot vinster i välfärden bygger på den felaktiga uppfattningen att någons vinst alltid är någon annans förlust. Ekonomi är inget nollsummespel. Med tillväxt och ökad effektivitet blir alla vinnare.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.