Annons
Nyheter

Politiska pionjärer

I september nästa år är det allmänna val till riksdag, landsting och kommun. 2010 kan också uppmärksammas för att det då är hundra år sedan de första kvinnorna kunde väljas in i landets kommunala fullmäktigeförsamlingar.
Nyheter • Publicerad 28 november 2009

Vid valet 1910 valdes 37 kvinnor in runt om i Sverige. Första kvinnan i Trelleborgs stadsfullmäktige blev Anna Montelius som valdes in 1913.

Det påminner om att rösträtten och valbarheten inte alltid sett likadan ut genom historien.

Annons

Historien om de kvinnliga politiska pionjärerna är till stor del outforskad. Det ville Sällskapet för moderata kvinnors historia ändra på och har nyligen kommit ut med sin andra bok, ”Moderata kvinnor i stad och kommun”. Boken lyfter fram moderata pionjärer från Umeå till Trelleborg. I boken har förra riksdagsledamoten Inga Berggren från Trelleborg skrivit ett kapitel om Ellen Rönnquist som satt i Trelleborgs stadsfullmäktige 1947–1958.

Bokens tre första kapitel handlar om kvinnors väg mot medborgerliga rättigheter under inledningen av det förra sekelskiftet. Det är som att stiga ner i en helt annan värld där kampen för medborgerliga rättigheter var stora folkrörelser som saknar egentliga motsvarigheter i vår tid.

För att förstå hur rösträtten har utvecklats i Sverige måste man skilja på rösträtt och valbarhet. I dag är villkoren för valbarhet och rösträtt i princip densamma. Så har det inte alltid varit. 1862 fick kvinnor med egen debetsedel – egen inkomst – rösträtt till de kommunala församlingarna men de blev inte valbara. Kvinnor kunde alltså först till valet 1910 väljas in i stads- och kommunfullmäktige.

Första kvinnan i Trelleborgs stadsfullmäktige blev alltså Anna Montelius som var ledamot för Frisinnade partiet 1913–1916 . Under de följande trettio åren skulle hon följas av sex kvinnor i Trelleborg. En av dessa var Ellen Rönnquist som Inga Berggren skriver om.

Ellen Rönnquists levnadsöde är en fascinerande läsning. Hon arbetade under många år som lärare på Centralskolan och blev politisk aktiv för Högerpartiet.

Inga Berggren beskriver henne som en av sin tids mest kända profiler i Trelleborg. Hennes liv var fyllt av resor och hon var en eftertraktad föredragshållare.

Det var Ellen Rönnquists intresse för barn och ungdomar som ledde in henne på den politiska banan. Inom Trelleborgspolitiken beskrivs hon som ”en doer” som bland annat kämpade för en utbyggd barnomsorg.

Inga Berggren planerar att nu gå vidare och skriva mer om kvinnliga pionjärer i Trelleborgspolitiken.

”Om vi inte skriver om dem så finns de inte” säger hon.

Historien om de kvinnliga politikerna i Trelleborg är viktig att lyfta fram då de har fått kämpa mycket i en mansdominerad värld. Det är bara att önska Inga Berggren lycka till i det fortsatta arbetet.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons