Nyheter

Politikern bakom starke man

Kommunpolitiker har ofta en mycket utsatt position, vilka beslut de än tar finns det alltid någon som blir direkt drabbad.
Nyheter • Publicerad 19 september 2013

Det blir tydligt i SVT:s nya tv-serie Kommunpampar som började i förra veckan. I serien får tittarna följa fyra kommunpolitiker i deras vardag. Djupast intryck gör Péter Kovacs, moderat kommunalråd i Höganäs. Tittarna får möta honom när badar i sin pool i villaträdgården och säger: ”Det är en knivsegg att balansera på att bli diktator eller att vara en bra ledare.”

Hela scenen andas kommunpamp. Men där misstar sig tittaren.

Förvisso är Péter Kovacs en handlingens man, han har kämpat för ett nytt höghus i centrala Höganäs som mött stort motstånd; i dag kan han stolt visa upp den färdiga byggnaden.

Hans studiebesök i de kommunala verksamheterna känns populistiska, ett tafatt försök att lära känna sin egen kommun. Ändå händer det något, tittarna får möta människan bakom politikern. Kovacs berättar om hot, en söndersprängd brevlåda, om arga mejl. Han åker ut och möter medborgare som är besvikna på kommunen, om det så är ogräs som sprider sig eller en förfallen badbrygga som ingen bryr sig om.

Péter Kovacs har ett ärligt uppsåt med sina studiebesök på ett äldreboende och på en förskola. Han verkligen älskar sin kommun och vill göra den till en bättre plats.

När Kovacs berättar om sin egen uppväxt blir det riktigt starkt. Det var dagligen mobbning i skolan och han var tvungen att hitta utvägar för att efter skolans slut undvika spark och slag.

Péter Kovacs berättar hur politiken blev en väg in i vuxenlivet och att folk då började lyssna på honom. Det är en stark skildring av en person valt kommunpolitiken framför riksdagen. En politiker som vill göra skillnad och inte väjer för att möta sina väljare på hemmaplan. Förhoppningsvis finns det fler liknande eldsjälar i vårt avlånga land.

Kommunpampar är en påminnelse för alla medborgare om att kommunpolitikens villkor inte är så enkla.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.