Annons
Nyheter

Politik som gör skillnad

"Varje missbrukad skattekrona är en stöld från folket.” Det säger den moderate riksdagsledamoten Ewa Thalén Finné och parafraserar en känd socialdemokrat.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2010

Jag befinner mig i Moderaternas lokal i Trelleborg på Algatan för en presentation av den moderata rapporten ”Så drabbas kvinnor av S-förslag”. Det är moderater i det sydvästra hörnet av Skåne som bjudit till presskonferens på Internationella kvinnodagen. Syftet med rapporten är att visa hur förslag från Socialdemokraterna i de skånska kommunerna, i Region Skåne och på riksplanet skulle slå för enskilda löntagare om det blir ett rödgrönt styre efter valet.

Rapporten utgår alltså från vallöften från S på de tre olika politiska nivåerna. Skulle det bli en rödgrön majoritet i riksdagen efter höstens val har Socialdemokraterna lovat att ta bort det fjärde jobbskatteavdraget som infördes vid årsskiftet. Inom regionen vill partiet höja skatten med 60 öre, vilket i ett slag skulle höja skatten för alla skåningar. Dessutom har Socialdemokraterna i några skånska kommuner aviserat att de vill höja skatten, förutsatt att de får makten.

Annons

Vid ett maktskifte i riksdagen och i regionen skulle en sjuksköterska i Trelleborg med en månadslön på 25 000 få 4 650 kronor i höjd skatt per år. Och då är inte en eventuell höjning av kommunalskatten i Trelleborg inräknad. Det är själva kärnan i rapporten.

Rapporten går igenom alla skånska kommuner och omfattar fyra yrkeskategorier: vårdbiträde, butiksbiträde, förskolelärare och sjuksköterska. Det är sant att dessa yrken domineras av kvinnor, men en höjning av skatten och ett slopat fjärde jobbskatteavdrag drabbar kvinnor och män lika. Däremot är det ett problem att kvinnors löner överlag är lägre än männens.

Rapportens innehåll är intressant, men vinkeln – att utgå från S-förslag – känns märklig. Det hade varit bättre att visa på vilka skillnader som den egna förda politiken har inneburit för en enskild medborgare. Det handlar om trovärdighet. När man själv har makten duger det inte att peka mot oppositionen och säga att deras politik inte är bra.

Den sammantagna effekten av jobbskatteavdragets fyra steg motsvarar en minskad skatt på totalt 19 100 kronor på ett år för en förskolelärare i Trelleborg med 22 700 kronor i lön. Det är ungefär en månadslön extra på ett år. Det är den stora skillnaden i den politik som alliansen har fört sedan de kom till makten 2006.

På plats för att presentera rapporten fanns två moderata kommunalråd, Lars-Ingvar Ljungman från Vellinge och Gunilla Nordgren från Svedala. Riksdagen var representerad av Anders Hansson från Skanör och Ewa Thalén Finné från Staffanstorp. Från Trelleborg var fullmäktigeledamöterna Lars Mikelä och Ina Liljeberg på plats.

Det var många moderater och i stort står för de samma politik men har skilda politiska verkligheter, det handlar om politik på kommunal nivå och i riksdagen. Dessutom finns det skillnader mellan kommunerna. Förvisso styrs Trelleborg och Svedala av moderata kommunalråd men skillnaden med Vellinge där Moderaterna haft egen majoritet sedan 1988 är betydande. Det handlar framför allt om de privata inslagen i den kommunala verksamheten där Vellinge är hästlängder framför sina kommunala grannar.

När frågor om privatiseringar kommer på tal i Svedala och Trelleborg går det trögt, kanske på grund av kommunernas politiskt röda arv. Till exempel fanns det i Trelleborg ett förslag till fullmäktigemötet i januari om att införa kundval inom hemtjänstens städtjänster, vilket skulle öka valfriheten för individerna och gynna det lokala företagande i kommunen. Förslaget återremitterades på förslag av Socialdemokraterna med hänvisning till bristande beslutsunderlag. I Vellinge kommun infördes kundval inom hemtjänsten i början av året.

All vår början bliver svår. Förändring tar tid, och det gäller att ta det steg för steg. Det ger resultat. De förändringar som Vellinge har åstadkommit med privatiseringar inom de kommunala verksamheterna har inte skett över en natt. De första stegen i den riktningen har den politiska ledningen i Trelleborg försökt att ta under de senaste tre åren men stött på patrull i kommunfullmäktige där man inte har majoritet.

Därför finns det all anledning att ge de borgerliga allianserna på riksplanet och i Trelleborg förnyade mandat i det kommande valet i år. Men då handlar om att lyfta fram sin egen politik och verkligen stå för den. Det kommer man långt på.

Och dessutom, som Ewa Thalén Finné säger, är det viktigt att handskas varsamt med de offentliga medlen.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons