Annons
Nyheter

Politik måste få kosta pengar

Politikerna bara roffar åt sig för sin egen vinning skull. Inte sällan återkommer den bilden när man debatterar arvoden och ersättningar till politiker.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2011

Det är synd eftersom det i vårt långa land finns många fritidspolitiker som offrar många timmar för att engagera sig politiskt och verka för det allmännas bästa.

Av fem närliggande kommuner har Trelleborgs kommun den högsta kostnaden för den lokala politiken utslaget per kommuninvånare. Förra året kostade Trelleborgspolitiken 547 kronor per invånare vilket kan jämföras med 487 kronor i grannkommunen Vellinge. I Ystad ligger man på Trelleborgs nivå, 546 kronor, och i Svedala och Skurup kostar politiken 480 respektive 400 kronor.

Annons

Statistiken kommer från Sveriges kommuner och landsting som TA rapporterade om i måndagens tidning.

Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) menar i TA att det finns naturliga förklaringar till kostnaderna, som till exempel en annan parlamentarisk situation jämfört med grannkommunerna.

De båda oppositionsråden, Catherine Persson (S) och Per Klarberg (SD), är inne på samma linje. Trelleborgs kommunfullmäktige med fem allianspartier och tre partier i opposition leder till mer debatt och längre möten.

Politikerarvodena i Trelleborg har också höjts. Ett syfte med detta har från Ulf Bingsgårds sida varit att öka kvaliteten i det politiska arbetet. Än är det för tidigt att bedöma om detta har lyckats.

Politik och demokrati måste få kosta. Det finns inga tveksamheter om det. Men det handlar också om kvalitet, något som är så mycket svårare att bedöma än kronor och ören. Vilken politik får man för skattepengarna?

Det är viktigt att fokus ligger på vad man får för pengarna istället för att slentrianmässigt hela tiden skylla på att politikerna roffar åt sig. Den bilden är sannerligen sliten. För många som engagerar sig i lokalpolitiken är det just engagemanget som står i centrum. Inte sällan lägger fritidspolitikern ner många timmars arbete på politiken utöver sitt vanliga jobb.

Jag hade gärna sett att lokalpolitikernas arbete blev mer uppskattat. Vi borde vi bli bättre på att fram­häva att politik handlar om att se till det gemensammas bästa.

Det politiska arbete är förvisso förenat med ett politiskt spel som ibland kan uppfattas som smutsigt av utomstående betraktare. Det hör tyvärr till spelets regler. Men ändå tycker jag att både politiker och icke-politiker borde verka för att höja anseendet för de som engagerar sig politiskt. Det är något stort.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons