Annons
Nyheter

Pengarna är runda

Det är lätt att tala om stora summor – desto svårare att få alla pengar att räcka till.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2012
Södra läktaren kan snart vara ett minne blott. Arkiv: Tom Wall 2011
Södra läktaren kan snart vara ett minne blott. Arkiv: Tom Wall 2011Foto: 

I våras när kommunstyrelsens arbetsutskott enades om att ersätta dagens Vångavallen med en ny arena talades det om en summa på 110 miljoner kronor för hela projektet.

På fredagen presenterades det första konkreta förslaget på hur arenan kan se ut. Nu har kostnaden gått upp till 150 miljoner kronor. Det är mycket pengar för en kommunal investering som egentligen inte tillhör kärnverksamheten. Därför är det viktigt att verkligen kontrollera och granska hela projektet från början till slut. Liksom bollen är rund har pengar en tendens att rulla iväg.

Annons

Turerna runt en ny fotbollsarena i Trelleborg har varit många. Bakgrunden är att dagens Vångavallen inte håller måttet enligt de nya krav som Svenska fotbollförbundet ställer från 2014 för att det ska kunna spelas elitfotboll i Trelleborg.

Först vändes blicken västerut och sedan norrut. Den nya fotbollsarenan skulle läggas utanför själva stadskärnan och finansieras genom andra verksamheter, till exempel lokaler för affärer. Med externa finansiärer skulle kommunen få ner kostnaderna för ett nybygge.

Så blev det inte. Planerna på en ny arena väster om Trelleborg grusades av SPI som då ingick i Trelleborgsalliansen. Politisk oenighet låg också bakom att planerna på en arena norr om staden inte heller vann gehör.

Under våren började det bli ont om tid. Hur skulle man hinna med att bygga en arena till 2014? I maj kom svaret. Vångavallen ska byggas om. Kommundirektör Jonas Rosenkvist fick uppdraget att ta fram ett första underlag och det har arkitektbyrån Tengblom gjort under sommaren.

Egentligen besvarar den nya utredningen bara på frågan hur en arena kan se ut. Den norra läktaren som byggdes 2000 behålls medan den äldre huvudläktaren på den södra sidan rivs. Den ska ersättas med en ny läktare som blir lika lång som själva planen. På de två kortsidorna blir det nya läktare i samma utförande som den norra läktaren. Själva fotbollsplanen är också i behov att upprustning och där ska läggas en ny platta.

Enligt förslaget blir det i framtiden konstgräs på den nya Vångavallen. Fördelarna med konstgräs är många enligt Jonas Rosenkvist eftersom man då får ”maximal utnyttjandegrad” av arenan. Det vill säga, man kan använda arena till andra stora evenemang, till exempel konserter. Det är ett starkt argument eftersom arenan då kommer till större användning och kan vara till nöje för fler i kommunen. Alla är inte intresserade av fotboll.

Ändå är valet av konstgräs beklagligt. I Sveriges sydligaste kommun där det finns ypperligt god åkermark – där borde man ha riktigt gräs.

Även om det finns många fördelar med att bygga om dagens Vångavallen kvarstår ändå frågan om extern finansiering. Den möjligheten är nu så gott som bortblåst. Det är till och med inte ens önskvärt med andra finansiärer enligt Ulf Bingsgård som menar att de kan komma med andra krav på hur arenan ska se ut och användas. Det argumentet har Bingsgård tidigare inte lyft när det var tal om en ny arena utanför Trelleborg.

Hur den nya arenan ska drivas är inte klart. Ulf Bingsgård ser gärna att det blir ett nytt kommunalt bolag framför att kommunen står för verksamheten. På pappret är konstruktionen med ett arenabolag den bästa. På det viset skiljer man ut alla kostnader med nya Vångavallen från de kommunala kärnverksamheterna. Men frågan är om det hjälper. Kan inte arenabolaget bära sina egna kostnader måste kommunen gå in med pengar. Det är inget otroligt scenario. Ändå är ett fristående kommunalt bolag det bästa eftersom det då skapas incitament inom bolaget att få in nya hyresgäster.

Nu är det dags för nästa steg, politikerna ska komma överens. Som alltid i Trelleborg kan det bli en långkörare. Möjligen kan man tänka sig att debatten om nya Vångavallen är helt genomtröskad och att det inte finns mer att avhandla. I så fall kan beslut om ny arena tas redan senare i höst och ett första spadtaget i oktober 2013. Våren 2015 kan då Trelleborgs FF göra den första avsparken på Trelleborg arena. Frågan är bara: I vilken serie spelar TFF då?

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons