Nyheter

På vandring genom Söderslätt

Att vandra till Trelleborg är inget alternativ för den stressade pendlaren. Men när vardagslunken tynger en kan en vandring ge perspektiv på tillvaron.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2009

Sedan drygt fyra år finns det en ny vandringsväg till staden, Skåneleden.

Sommaren 2005 invigdes den nya sträckan Torup– Trelleborg. Etappen är en del av Nord- till sydleden på den drygt hundra mil långa Skåneleden som täcker in det mesta av Sveriges sydligaste landskap.

Att vandra från Skåneleden från Torup till Trelleborg tar en hel dag, och då går man raskt och blir mör i hela kroppen. Men att till fots uppleva förändringarna i landskapet är lärorikt och avkopplande.

Min vandring börjar en morgon i Torup, det är mulet och det börjar regna rejält djupt inne i Bokskogen. På andra sidan skogen når jag utkanten av Svedala och samhället passeras samtidigt som regnet upphör.

Efter att jag korsat väg 108 funderar jag över när man kommer in i Trelleborgs kommun och när staden börjar. Sanningen är att kommungränsen är osynlig och att staden gradvis växer fram sedan man nått de yttre bebyggelserna.

I mitten av augusti är det ett böljande kulturlandskap som möter vandraren på Skåneleden genom Trelleborgs kommun. Längs med de slingrande landsvägarna ligger de skördemogna vetefälten. De små samhällena avlöser varandra, var och en med sin karaktär. Domme, Fru Alstad, Västra Virestad, Fjärdingslöv och Mellanköpinge. Däremellan går de många pilalléerna som binder ihop den helhet som Söderslätt är.

Ledens slutstation är Dalabadet och man kommer in i Trelleborg i den östra delen. På väg in i staden går man förbi Gyllenfreds koloniområde innan det är dags att runda det Östra industriområdet. Därefter går leden under väg 9 och havet närmar sig.

Efter drygt 30 kilometers vandring är det en fröjd att se havets vågor. Här slutar Skåneleden – eller börjar om man vill det – men för de flesta vandrarna är det nog centrum som hägrar så det blir ytterligare fyra kilometer in till staden. Nog borde Skåneleden gå hela vägen in till centrum.

Jag har under många år under min uppväxt vandrat på Skåneleden. Mina kartor över leden är från tidigt 1990-tal och där finns inte Trelleborgsetappen med så det blev till att köpa en ny karta.

Det finns andra kartor som bör ritas om. När jag i somras reste med pågatåg hamnade jag vid en karta över hur tågen går genom regionen. Linjekartan består av ett finmaskigt nät som täcker hela länet men i den folkrika sydvästra delen av Skåne saknas det linjer. Kartan visar tydligt, det går inga pågatåg från Malmö söderut till Trelleborg.

Den orangea Skåneleden har kommit till Trelleborg. När är det dags att dra den lila linjen på kartan och låta pågatågen komma hit? Det är den stora frågan nu.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.