Annons
Nyheter

Osolidarisk och otacksam vänster

Natten till lördagen den 9:e maj bröt sig ett hundratal personer sig in i kulturhuset Stenkrossen i Lund där en omfattande vandalisering genomfördes.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2014

Efteråt tog gruppen Brytfest Lund på sig ansvaret och menade att händelsen var en hämnd för ett polisingripande mot en demonstration den 1 maj.

Hittills är det bara en deltagare från intrånget som gett sig till känna, Lundabon Simon Lerkot Berglind. På sin hemsida beskriver han händelsen som ett snedsteg i ett ”nödvändigt, revolutionärt världsförlopp”. I en intervju i Sydsvenskan (21/5) utvecklar Lerkot Berglind sitt resonemang där han försvarar våld mot poliser och att förstöra byggnader är ett sätt att visa missnöje.

Annons

”Det demokratiska är havererat och korrupt”, säger Simon Lerkot Berglind.

Reaktionerna mot vandaliseringen har varit omfattande. Från vänsterhåll har vänsterpartisten Mats Olsson från Lund kraftigt tagit avstånd från händelsen på Stenkrossen medan Ung Vänster i Lund inte har någon kommentar att ge. Troligen för att inte stöta sig med anhängare på vänsterkanten. Fegt är bara förnamnet.

Var och en har rätt att fritt formulera och uttrycka sina åsikter. Men för att vara del av en konstruktiv samhällsdebatt krävs vissa grundläggande värderingar som allas lika värde och att respektera andras rätt till sina åsikter. Det gör inte Simon Lerkot Berglind.

Än värre är alla de som inte ger sig till känna och inte vill stå för varken sina ord eller handlingar. Det är som det brukar vara med extremvänstern, de är anonyma huliganer som genom hemmasnickrad politik tror sig rättfärdiga sitt beteende.

Att ta ansvar för sina handlingar och ord ligger inte för dessa människor. De ser bara till sina egna intressen. Det finns bara ett ord som beskriver dem väl, de är osolidariska. Men inte bara det, de är otacksamma över att leva i ett Sverige som har en utbyggd välfärd, mänskliga rättigheter och ett demokratiskt system. Det är få förunnat i världen.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons