Annons
Nyheter

Oppositionens politiska bilder

Inom retoriken finns begreppet synekdoke som beskriver hur en del kan beskriva en helhet. Till exempel genom att vi beskriver en enskild del och vill låta dess kvalitet vara karakteristisk för helheten.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2011

Detta är ett vanligt grepp för oss människor att förstå vår omvärld.

Men man måste vara försiktig, det går nämligen att komma fram till nästan vilken slutsats som helst om man låter något enskilt beteckna något större. För att komma så nära en beskrivning av verkligheten som möjligt kan man inte bara titta på detaljerna utan man måste ha koll på helheten också.

Annons

I politikens värld är det oppositionen som står för kritiken mot det rådande styret. Att maktens handlingar granskas är viktigt i en demokrati. Det är genom att kritik och felaktigheter lyfts fram som det politiska styret hela tiden får en drivkraft att bli bättre.

Men det kan ändå bli fel. Den politiska oppositionen vill att deras bilder ska beskriva helheten och i förlängningen verkligheten. Därför är det inte ovanligt att man tar i lite extra i svartmålningen av makten. Därmed inte sagt att det rådande styret alltid har rätt, det är viktigt att inta en kritisk hållning till makten.

För att teckna enkla bilder över Trelleborgs rådande opposition så ser de i dag ut så här.

Socialdemokraterna är det överlägset största oppositionspartiet med sina 17 mandat i kommunfullmäktige. Det är sant och riktigt att man framför kritik mot den borgerligt styrda alliansen. Tyvärr görs detta vanligen genom förhalningstekniken med ständiga återremisser eller krav på mer utredningar. I dagsläget är det svårt att greppa vad partiet vill, förutom ha mer utredningar då.

Det näst största oppositionspartiet är Sverigedemokraterna med sju mandat. De drivs framför allt av en agenda där man är kritisk mot som allt är främmande. Partiet driver en oppositionspolitik men det slirar betänkligt när den drivande kraften är rädsla mot det som är annorlunda.

Det tredje och sista oppositionspartiet är Söderslättspartiet med tre mandat. Partiet är sprunget ur ett motstånd mot hamnutbyggnaden varpå man lagt till andra frågor efterhand. Partiet har sedan de blev invalda förra året varit aktivt i kommunfullmäktige. Strategin har hittills varit att ta upp enskilda frågor i fullmäktige och driva dem hårt. En genomgående bild över partiets politik börjar också framträda, man vill i alla lägen misskreditera den styrande alliansen, framför allt kommunalrådet Ulf Bingsgård (M). Det senaste utspelet är en motion som partiet lagt där partiet föreslår att en rådgivargrupp ska inrättas för att hjälpa den politiska ledningen. Ulf Bingsgård kallar motionen för vuxenmobbing.

Det viktigt att kritik lyfts fram och att man trycker på ömma punkter. Men utan en förståelse för de större skeendena biter inte kritiken. Det är något som den politiska oppositionen i Trelleborg borde lära sig.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons