Nyheter

Öppna luckor och tillsyn av lagen

En öppen bom har lett till att bilar kör på gång- och cykelvägen mellan Stavstensudde och kustvägen. Även om man kan köra bil på gångvägen så får man inte det, det är ett lagbrott.
Nyheter • Publicerad 12 januari 2011

Trelleborgs kommun gjorde en inventering av strandskyddet i somras och kom fram till att 150 fastighetsägare på ett eller annat sätt gjort sig skyldiga till överträdelse av strandskyddsbestämmelserna. Två fall ansågs så grova att kommunen lämnat in dessa till åklagare för att bedöma om brott har begåtts.

Det går inte att göra en direkt jämförelse mellan de två olika lagbrotten men det finns en väsentlig likhet, lagen gäller lika för alla.

Sedan finns det så klart små och stora brott. Att köra på en cykelbana kan väl inte räknas som ett större brott.

I fallet med strandskyddet kan det vara svårt att se var gränsen går mellan egen tomtmark och allemansrätten, likväl kan man bryta mot lagen och dömas för det. Dessutom, för att vi alla ska leva tillsammans i ett gemensamt samhälle så måste lagar och regler följas.

Öppnas en lucka och kan man ge sig sjutton på att någon slinker igenom, trots att man bryter mot lagen.

Att det nu utövas tillsyn av kommunen är därför inte fel. Vem ska annars göra det? Strandskyddet och allemansrätten är väl värd att försvara, särskilt i Trelleborgs kommun som har väldigt lite naturområden.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.