Annons
Nyheter

Omstart i fullmäktige

Tre månader och ett val sedan förra fullmäktigemötet och en lång lista av ärenden.
Nyheter • Publicerad 30 september 2010

Måndagens kommunfullmäktige borde bli ett spännande möte fyllt av debattlusta. Så blev det inte. Debatten ville inte riktigt lyfta under kvällen, det var som om luften gått ur fullmäktige. Men trots det saknades det inte överraskningar under kvällen; de parlamentariska turerna kan vara snåriga ibland.

Det behandlades tre medborgarförslag i början av mötet. Det första förslaget handlade om hamnens framtid och medborgaren var Gunnar Eriksson. Han konstaterade att det tagit lång tid att behandla hans förslag, mer än tre år. ”Då kan man tänka sig att det blivit ordentligt penetrerat. Men jag förstår inte hur miljönämnden kan lämna ifrån sig en sådan undermålig skrivelse”, sa han.

Annons

I sitt förslag vill Gunnar Eriksson att det genomförs åtgärder för att minska luftföroreningar från trafik till hamnen och att det införs katalytisk avgasrening på färjorna. Men han var noga med att konstatera att han inte är motståndare till hamnen.

Bengt Gunnarsson (M) föreslog därefter från talarstolen att man skulle starta en miljömedicinsk utredning, liknande den som nyligen presenterats från Ystad. Sedan följde debatt som varade nästan en timme. Från Socialdemokraterna kom förslaget att ta upp hamnproblematiken i den fördjupade översiktsplanen för Trelleborgs centrum – ett förslag som efter votering vann gehör. Därefter klubbade ordförande Inger Hansson (M) snabbt igenom Bengt Gunnarssons förslag om den miljömedicinska utredningen.

Vem blev vinnaren? Det är svårt att säga. Fullmäktige antog förslaget från S samt från Bengt Gunnarsson – rimligen borde medborgaren Gunnar Eriksson vara vinnaren. Det går att göra skillnad som medborgare – men det kan ta tid ibland. Kanske vinner Gunnar Eriksson mer gehör framöver; fullmäktige redovisade under kvällen inkomna medborgarförslag sedan förra mötet – av totalt tretton medborgarförslag var nio från Gunnar Eriksson.

Kvällens största bakslag för alliansen kom i frågan om försäljning av två tomter för att bygga nya LSS-boenden. Detta ogillades av Sverigedemokraterna och Social­demokraterna. Tillsammans med Trelleborgs skolparti fällde de förslaget. Jan Larsson (SD) tyckte det var slöseri med trelleborgarnas pengar och Catherine Persson (S) undrade varför kommunen ska sälja tomten till entreprenörer för att sedan hyra fastigheterna där. Ulf Bingsgård (M) försvarade förslaget men vann inte gehör från fullmäktige.

Detta är kärnan i den parlamentariska situation som varit i Trelleborg, ibland tar man ett steg framåt och två steg bakåt. Låt oss hoppas att det blir förändring på detta under de kommande fyra åren.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons