Annons
Nyheter

Ökat ansvar mer pengar

På 1930-talet tog staten det övergripande ansvaret för landets vägar och järnvägar.
Nyheter • Publicerad 20 juni 2013

Det var en oerhört omfattande åtgärd men det fanns ett behov av att samordna och effektivisera landets infrastruktur. Än i dag ligger huvudansvaret på staten.

Sveriges infrastruktur är ett hett debatterat ämne. Det stora intresset är förståeligt, dåliga vägar och järnvägar drabbar var och en som måste ta sig från plats A till B om det så är personer som färdas eller gods som transporteras. Efter några tuffar vintrar har det blivit uppenbart att det svenska järnvägsnätet är eftersatt och i stort behov av upprustning. Detta har också beslutsfattarna förstått, i den infrastrukturplan som presenterades i förra veckan ska hälften av de 522 miljarder kronor som ska investeras fram till 2025 gå till drift och underhåll. Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm talar om att vi har en ”underhållsskuld”. Men i en tid då infrastrukturen behöver både uppgraderas och upprustas kan det vara läge att ifrågasätta om staten verkligen är bäst att ansvara för vägar och järnvägar.

Annons

På onsdagen släpptes två nya rapporter om infrastruktur från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO.

I den ena rapporten, ”Investeringar in blanco?”, försöker man att få fram hur stort behovet av infrastrukturinvesteringar är. Något entydigt svar kommer den inte fram till. För att bättre värdera den samhällsekonomiska nyttan av nya investeringar föreslås att det införs en mer allmän beräkningsgrund så att satsningar inom olika samhällsområden bättre kan jämföras med varandra. Det är välkommet eftersom det skulle ge ett bättre underlag till hur mycket som bör satsas på den svenska infrastrukturen.

I den andra rapporten, ”Transportinfrastrukturens framtida organisering och finansiering”, vill författaren Björn Hasselgren att kommuner och landsting ska få ett ökat ansvar för vägar och järnvägar. Det är en bra förändring, inte minst för Region Skåne som då skulle få mer makt över den regionala utvecklingen. Lokala behov löses bäst lokalt.

Om kommunernas och landstingens ansvarsbörda ökar måste de också få ersättning för det.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons