Annons
Nyheter

Öka statens kontroll över skolan

I går föll domen i Malmö tingsrätt, Vellinge kommun gjorde fel när man placerade två bröder i särskolan. Domen är troligen unik i sitt slag och sätter fokus på ett mycket allvarligt problem, kommuners felaktiga placeringar i särskolan.
Nyheter • Publicerad 11 maj 2011

Domen handlar om bröderna Rasmus och Robin Sjöholm från Anderslöv som gick fem år i särskola i Vellinge. När de sedan sökte till gymnasiet i Trelleborg och Hässleholm gjordes nya utredningar som visade att de inte skulle gå i särskolan. Det uppdagades också att Vellinge kommun inte hade tillräckligt underlag för sitt beslut.

Tingsrättens dom är en stor seger för Rasmus och Robin Sjöholm som nu får en rättvis, om än sen upprättelse. Men det kan också bli en framgång för många andra som hamnat i samma situation. De återkommande exemplen och rapporterna visar att det finns många fler elever som blivit felaktigt placerade i särskolan.

Annons

Frågan kvarstår ändå för framtiden: Hur ska detta undvikas i framtiden?

Det finns kommuner i vårt avlånga land som sköter sig exemplariskt, men verkligheten visar att variationerna mellan kommunerna är för stor. Om två angränsande kommuner som Vellinge och Trelleborg kommer fram till helt olika bedömningar kan man ana att det finns stora variationer om man gör jämförelser mellan landets alla kommuner. Det innebär att rättssäkerheten är i fara.

Det enda riktiga är att staten ökar sin kontroll över skolan om kommunerna brister i sitt ansvar.

Henrietta Johansson
Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons