Annons
Nyheter

Ny klassiker kan locka löpare

På åttiotalet var det joggingvågen som drog in över Sverige. Nu är det löparboomen som slagit till. Det springs som aldrig förr.
Nyheter • Publicerad 2 maj 2011

Ett tecken på det är att löptävlingar lockar till sig allt fler deltagare och utvecklas till riktiga folkfester. Göte­borgsvarvet är kanske det största av dem alla i Sverige. Förra året var det nära 40 000 löpare som fullföljde loppet.

Nu har även Trelleborg fått en ny löpartävling av rang. Sydkustloppet som på lördagen gick för tredje gången lockade i år fler deltagare än tidigare. Totalt var det nära 300 löpare som tog sig till målet i Smygehamn.

Annons

Med en upplevelserik och varierad bana längs sydkusten har Trelleborgs nya halvmara kommit för att stanna.

Sedan tidigare har Trelleborg två etablerade lopp. Trelleborgsloppet som i augusti är uppe i sin 32:e upplaga lockar med sina olika klasser både unga och äldre motionärer. Den siste december varje år går Sylvesterloppet i Trelleborg som är nästan lika gammal som Trelleborgsloppet. Årets lopp på nyårsafton är den 27:e tävlingen.

Sydkustloppet är mer för den vane löparen, framför allt för att det dryga två mil som ska avverkas. En nyhet för året är att det så kallade Trelleborgsklassikern som erhålls om man deltar i alla de tre Trelleborgsloppet. Det är att bra sätt att öka uppmärksamheten ännu mer kring löpningen.

Hur är det då att springa Sydkustloppet? Det är en fin löparupplevelse där man får se stora delar av den långa kusten utmed Trelleborgs kommun. Från starten på Järavallen vid Stavstensudde går loppet i rakt östlig riktning hela vägen till Smygehuk. Först går banan utmed golfbanan och sedan på cykelvägen längs med Västra infarten. Efter att ha sprungit ända nere vid havet på Strandridaregatan når man centrum via infarten på Strandgatan och Hamngatan. Loppet går sedan på Algatan och vidare på Östergatan. Det är intressant att notera att hur snabbt staden förändras under loppets gång.

Efter att man sprungit under Östra infarten och järnvägen går sedan loppet i stort sett utmed havet hela vägen till målet. Man passerar bland annat Östra stranden, Gislövs läge och Böste. Långa sträckor löper man på mjuka stigar precis ovanför stranden. Jag tror inte det är många lopp i Sverige som kan konkurrera med en sådan kustnära bana som Sydkustloppet. Efter att ha sprungit de sista kilometrarna på cykelvägen till Smygehuk är det inte många meter kvar till målet vid Köpmansmagasinet.

”Alla som springer är vinnare i långa loppet.” Så stod det informationen inför Sydkustloppet. Så kände jag mig efter min målgång efter knappa två timmars löpning. Men det är inte bara deltagarna som är vinnare. Loppet sätter också Trelleborg på kartan. En gång är ingen gång. Tre lopp är definitivt en tradition. Det är bara att hoppas att Sydkustloppet hittar vägen nästa år igen.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons