Annons
Nyheter

När Svinarp hann före Trelleborg

Ibland ligger fiktionen före verkligheten. Det blev uppenbart i dagarna när tv-serien Starke man hade nypremiär i söndags.
Nyheter • Publicerad 28 september 2011

Kommunfullmäktige i det fiktiva Svinarp har fått ett elektroniskt voteringssystem och i första scenen pågår det ett test av hur man ska rösta. Det går så där.

Dagen efter sitter jag och bevakar höstens första fullmäktigemöte i Trelleborg och upplever exakt samma scen. Det är premiär för ett nytt elektroniskt voteringssystem. Innan man kan sätta igång mötet ska det testas och alla ledamöterna ska trycka på sina röstmentometrar. Det går så där.

Annons

Det händer inte så ofta men ibland kan faktiskt fiktionen överträffa verkligheten.

Starke man med huvudpersonen Lars Göran Bengtsson som kommunalrådet i Svinarp är en humorserie med många skruvade inslag men det är uppenbart att man har hämtat mycket av inspirationen från verklighetens kommunalpolitik.

Att Svinarp och Trelleborg begåvats med teknikens under i fullmäktige är i grund och botten ingen slump, det ligger i tiden att demokratin tar hjälp av elektroniska hjälpmedel för att registrera närvaro, rösta och anmäla sig till talarlistan. Det är också självklart att det krävs en viss inkörningstid innan alla ledamöter vet hur man ska sköta tekniken.

Allt talar för att fullmäktige­mötena på sikt kan bli tätare med innehåll med den nya tekniken.

Nya vägnamn på landsbygden, en ny ledarpolicy, tre interpellationer och ett flertal val av ledamöter och ordförande till olika kommunala bolag och nämnder. Det var några punkter som avhandlades på måndagens möte.

De stora frågorna som fullmäktige fattade beslut om var renovering av Rådhuset, ombyggnad av två skolor, Klagstorps skola och Pilevallskolan, och att Gula villan ska byggas om för att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Den sista frågan har blivit en lång följetong där det är svårt att säga vad som är orsaken – ett dåligt skött ärende av alliansen eller motsträvigt agerande av S. När Catherine Persson (S) till sist fick beskedet av servicenämndens ordförande Gunnar Grafström (M) att det finns ett bygglov för att bo i huset då gick S på alliansens linje. När de två antagonisterna är överens finns det inget som kan stoppa dem i fullmäktige.

Även om det hettade till på sina ställen i debatten blev det ett uppsluppen stämning i fullmäktige. Det kan behövas ibland också. Trots att debatten i många fall var konstruktiv hade jag sett att fler ledamöter hade tagit tillfället i akt att säga sin mening.

Hur skötte sig då tekniken under kvällen? Det gick bra. Alla ledamöter kunde registrera sig, två omröstningar genomfördes och talarlistan fylldes på under kvällen.

Det var ett stort steg för tekniken och ett litet för demokratin. Alla förbättringar som kan underlätta fullmäktigemötena och göra dem lite mer intressanta ska välkomnas.

INTERNAL INTERNAL
Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons