Annons
Nyheter

Momsfritt ger ökad bärkraft

Den inre marknaden är kanske en av EU:s mest bärkraftiga visioner. Genom att tillåta fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer underlättas handel över gränserna till gagn både för företag och konsumenter.
Nyheter • Publicerad 7 december 2011

För att uppnå en inre marknad måste villkoren var de samma inom EU. Inte sällan skapar det en viss friktion mellan EU och enskilda medlemsländer.

På tisdagen kom beskedet att EU-kommissionen inte vill tillåta undantaget för svenska ideella organisationer att slippa moms. Istället menar kommissionen att organisationerna kan momsbefrias enligt ett generellt undantag som redan finns för småföretag.

Annons

Den lösningen gillas inte av det svenska finansdepartementet eftersom man då samtidigt måste ge småföretagen momsfritt. Det skulle kosta för mycket, menar statssekreterare Hans Lindberg på finansdepartementet.

Frågan är långt ifrån avgjord eftersom kommissionens arbete om ett nytt momsdirektiv precis börjat men Sverige lär få svårt att omvända tjänstemännen i Bryssel.

Den svenska ordningen att momsbefria ideella föreningar är bra eftersom det stärker civilsamhället. Att även ge småföretag momsfritt skulle inte bara underlätta situationen för landets alla småföretagare utan också ge företagen ytterligare bärkraft.

Det är kanske läge för Sverige att tänka om och gå EU-kommissionen till mötes.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons