Mognad debatt om pensionsålder
I debatten ifrågasatte många att man skulle kunna orka arbeta så länge. Vad flertalet tycktes missa var att statsministern också ville att fler ska kunna byta karriär mitt i livet om man inte kan arbeta vidare med sitt jobb.
Bakgrunden till Reinfeldts utspel är att svenskarna blir allt äldre. Dagens pensionsålder innebär att de som arbetar ska försörja allt fler äldre människor. Det är inte hållbart på sikt om standarden ska behållas i välfärden.
En viktig del i att kunna jobba längre är att kunna skola om sig och byta bransch. Därför föreslog också Fredrik Reinfeldt att gränsen för studiestöd skulle höjas från dagens nivå på mellan 45 till 54 år. Det förslaget förs nu åter fram av Moderaterna. Till SVT Nyheter säger Elisabeth Svantesson (M), ordförande i arbetsmarknadsutskottet, att hon vill se att åldersgränsen för studiestöd höjs och att rätten till tjänstledighet för att prova ett annat arbete ska utökas. Hon föreslår också att gränsen för en lägre skatt sänks från 65 år till 64 för att ytterligare uppmuntra fler att arbeta längre.
Utspelen från Elisabeth Svantesson sker samtidigt som Fredrik Reinfeldt på nytt tar upp frågan om höjd pensionsålder. Denna gång vill M höja rätten att arbeta till 70 års ålder från dagens 67 år. De starka reaktionerna tycks nu utebli, debatten om det framtida välfärdssamhället har på ett år mognat.
Förslagen som Moderaterna nu för fram är inga större samhällsförändringar. Istället är de nödvändiga justeringar för att anpassa den framtida arbetsmarknaden till hur verkligheten ser ut. Att arbeta ett helt yrkesliv inom samma bransch är inte önskvärt eller kanske ens möjligt i den moderna ekonomin.