Annons
Nyheter

Midsommar med mångfald

Min midsommar för fem år sedan var särskilt minnesvärd. Den firade jag med kompisar på en plats som skulle kunna vara sinnebilden av svenskt midsommarfirande, i Dalarna.
Nyheter • Publicerad 24 juni 2011

På själva midsommarafton var vi i Leksand där vi först åt middag med sill och potatis för att sedan delta i det stora firandet i staden med parad, musik och resning av midsommarstången i Sammilsdal, en slags naturlig amfiteater i centrala Leksand.

Dagen efter, på midsommardagen, firades midsommaren i den lilla byn som vi bodde nära. Så var traditionen där vid Siljan. Det som ruckade något på firandet var att det flyttades en timme i tid så att alla kunde se VM-matchen i fotboll mellan Sverige och Tyskland, en match som slutade med att Sverige åkte ut ur VM.

Annons

Hela byn var på fötter, här skulle det resas en stor midsommarstång. Den var lövad och klar för transport genom byn. Det behövdes mycket folk för att bära stången genom byn och till med jag som utomstående fick hjälpa till. När midsommarstången var på plats skulle den med gemensamma krafter resas. Det var inget enkelt jobb. Sakta och säkert drogs den upp. Men så hände det som inte fick hända.

En litet knakande ljud hördes. Därefter bröts stången i två bitar och toppen for i marken. Det blev helt tyst. Som väl var hade man en stor säkerhetszon runt stången och ingen kom till skada. Men det fanns en speciell stämning i luften. Vad gör man nu? Man fortsatte att resa det som fanns kvar av stången!

Vi kallade den för stumpen, ett ord som italienaren i vårt sällskap tyckte var väldigt roligt.

Midsommarfirandet i byn lät sig inte nedslås av en bruten stång, utan det fortsatte. Det är kanske inte det traditionella som är det viktiga för hur vi firar en av våra största högtider. I grunden finns det inte en slags svensk midsommar utan en stor mångfald.

Skulle man ta ut det viktigaste för denna högtid handlar det istället om att umgås med nära och kära i en hyllning till både ljuset och naturen. Hur vi gör detta är inte det viktiga.

Så är det också i vårt avlånga land denna dag. Det finns en mängd olika traditioner på hur midsommaren ska firas, på vad som ska göras, ätas och drickas. Dessutom kan vi fira den med vänner, vänners vänner, grannar, familj eller allihop.

Midsommarfirandet kan lika lite som något annat stöpas i en fast och bestämd form. Högtiden förändras över tid. Centralt är istället att umgås med nära och kära och uppleva vårt land och vår natur från den ljusaste sidan.

Och jag har fått lära mig att det går lika bra att glädjas över en rest midsommarstump. Även efter att Sverige åkt på stryk av Tyskland i fotboll.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons