Annons
Nyheter

Midnatt råder tyst det är i huset

Möjligheten för anställda i en offentlig verksamhet att kontakta medier är en grundlagsskyddad rättighet.
Nyheter • Publicerad 20 december 2012

Meddelarfrihetens främsta fördel är att en organisation kan utvecklas och bli bättre om medarbetare har rätt att föra fram kritik mot hur verksamheten sköts.

Det är inte alla som gillar den rättigheten. Region Skånes nya regiondirektör Jonas Rastad har redan gjort sig känd för att han inte vill att personalen ska kritisera ledningen i medier.

Annons

”Det finns etik och så finns det lag. Jag tycker att man som professionell ska fundera på det”, säger han i en intervju i Sydsvenskan (19/12). Jonas Rastad menar istället att vårdpersonal ska vända sig till sin chef om man har kritik att framföra. Skulle inte chefen lyssna ska den anställde gå till nästa chef, och så vidare om man inte får gehör. Hjälper inte detta menar Jonas Rastad att organisationen är ohälsosam.

Tänk för ett ögonblick om landstinget inte är den mest flexibla organisationen och att det finns chefer som sopar problem under mattan. Då hjälper det inte att föra fram kritik till nästa chef eftersom man troligen inte får något större gehör där.

I det läget är att det alltså enligt Rastad oetiskt att tala med medier. Där är han fel ute. Jonas Rastad känns inte som en långsiktig lösning för Region Skåne. Han är istället rekryterad för att med hårda nypor se till att politikernas besparingskrav genomförs inom den skånska sjukvården.

Det finns all anledning att se över hur sjukvården kan bli bättre och mer effektiv. Tyvärr vill den nye regiondirektören att hans anställda ska vara tysta och lydiga. Den tomten lär inte gå hem hos personalen.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons