Merkels leende döljer problemen
När det stod klart på söndagskvällen att Angela Merkel och hennes parti CDU gått fram kraftigt i det tyska valet kunde den tyska förbundskanslern inte hålla tillbaka glädjen. Stämningen höjdes ännu ett snäpp när hon uppmanade alla valarbetare att fira segern med fest.
Men alla delade inte Merkels glädje. CDU:s samarbetsparti, liberala FDP, åkte ut ur den tyska förbundsdagen efter att ha gjort ett uselt val, partiet förlorar cirka 10 procentenheter jämfört med valet 2009. Samma fall fick de tyska socialdemokraterna, SPD, uppleva vid förra valet 2009 då man under fyra år regerat ihop med CDU. Det kostar på att regera ihop med mutti Merkel.
Tillsammans fick Merkels parti CDU och systerpartiet CSU nära 42 procent av rösterna. Men det räcker inte till egen majoritet så nu väntar regeringsförhandlingar, antingen med SPD eller det tyska miljöpartiet De gröna. Givetvis är båda partierna medvetna om riskerna med en koalition.
Merkels storseger visar att tyska folket avvisar förändringar och vill ha stabilitet. Det är också goda nyheter för EU i ett läge där eurokrisen blir allt mer utdragen. Tyskland är helt centralt för hur krisen ska lösas, bland annat genom en ny bankunion.
Men det finns orosmoln. Det eurokritiska partiet AfD, som bildades så sent som i februari i år, lyckades så när komma in i det tyska parlamentet med sina 4,7 procent. Men partiet lär ha framtiden för sig, oavsett utgången i regeringsförhandlingarna har tysk inrikespolitik fått en ny politisk konflikt, för eller emot euron.
Skulle Merkel välja att samarbeta över blockgränsen med SPD lär det gynna AfD ännu mer. Breda politiska uppgörelser är förvisso bra för stabiliteten men de skapar också en grogrund för underdogs. Merkels leende i dag kan bli en rejäl huvudvärk för både Tyskland och EU vid nästa val.