Annons
Nyheter

Med facit i hand

Hur löser vi problem i Sverige? Vi har grupparbete. Tillväxtdagarna i Malmö är ett av de större.
Nyheter • Publicerad 4 maj 2012
Det saknas lärare – ungdomarna är många. Arkiv: Bertil Ericson 2011
Det saknas lärare – ungdomarna är många. Arkiv: Bertil Ericson 2011Foto: Tomas Nyberg

Skolan var ett område som debatterades i går. Ökad segregering, sämre resultat och ett minskat studieintresse är några problem.

Steve Bolingbroke, managing director på Kunskapsskolan i England, gjorde en jämförelse mellan det svenska och engelska skolsystemet. I stort är skillnaderna inte så stora. Skolan kostar ungefär lika mycket per elev och resultaten är i stort desamma. En sak skiljer, i England är eleverna bättre på natur­vetenskap än i Sverige. Det är ett problem för den framtida svenska industrin, menade han.

Annons

Och så är det. Skolan och den framtida tillväxten hänger ihop. Skolans problem är alltså hela samhällets problem.

Det är lätt att säga vad skolan ska vara. Där ska eleverna få förutsättningar att utveckla sig själva. Det är lätt att säga vad skolan har för problem. Lärarna måste få bli bättre lärare och syssla mindre med dokumentation. Ändå befinner vi oss här, med en skola som behöver förändras.

Det är på något sätt paradoxalt. Skolan har de senaste decennierna genomgått flera stora reformer, kanske några för många. Än är det inte riktigt bra.

Varför är det svårt att göra läxan när man redan har facit?

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons