Annons
Nyheter

Med en fot kvar på jorden

Den 4 oktober 1957 sände Sovjetunionen upp satelliten Sputnik i rymden. Händelsen var historisk, aldrig tidigare hade mänskligheten skickat upp ett föremål i rymden.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2013

Därefter var kapplöpningen om att erövra rymden igång, framför allt mellan de två enda riktiga supermakterna USA och Sovjet. Den största triumfen firade USA när Neil Armstrong den 20 juli 1969 satte sin fot på månens yta.

I dag ser utforskningen av rymden helt annorlunda ut. Förvisso planeras det för bemannade resor till Mars, men det handlar om enstaka projekt. Istället finns den stora nyttan av rymden på jorden. Satelliter och andra rymdfarkoster har en stor betydelse för väderobservationer, kommunikation och navigation. Utan satelliter fungerar till exempel inte din GPS-mottagare.

Annons

Senare i veckan väntas regeringen redovisa en nationell strategi för svensk rymdverksamhet för riksdagen. Med tanke på att staten årligen investerar en miljard kronor är strategin välkommen. Dessutom konstaterade Riksrevisionen tidigare i år att de statliga rymdsatsningarna är dåligt samordnade.

För många är rymden oerhört fascinerande, rymdraketer och astronauter väcker stor uppmärksamhet. Det är förståeligt, människan har många begränsningar, men hennes fantasi är desto friare. Ändå är det viktigt att nyttoperspektivet genomsyrar de statliga satsningar som görs på att utforska rymden, så även för Sverige.

Regeringen får gärna sikta högt med sin rymdstrategi. Men man får inte glömma att ha åtminstone en fot kvar på jorden.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons