Annons
Nyheter

Lönsamhet med skattepengar

"Det handlar alltså om att tänka – denna gamla klyscha – att tänka globalt och handla lokalt. Ja, så vill jag och mina medarbetare här på Stenhammar gärna tänka – här på denna bit av vår jord där jag känner att jag hör hemma på ett alldeles speciellt särskilt sätt.”
Nyheter • Publicerad 14 juni 2013

Så sa kung Carl XVI Gustaf vid ett tal på Stenhammar slott i slutet av maj i samband med den så kallade Stenhammardagen. Årets tema var ekonomi och lönsamhet.

Kungen har sedan i mitten av 1960-talet arrenderat slottet, först som kronpris och sedan som kung. Totalt är arrendet 1 000 kronor om året. Det är staten som äger Stenhammar gods genom en donation.

Annons

Det är uppenbart att slottet betyder något alldeles särskilt för kungen. De senaste åren har han låtit göra omfattande renoveringar av egendomen på totalt 35 miljoner kronor. Merparten har han betalt ur egen ficka, vilket han ska göra enligt donatorns testamente. Men trots det har skattebetalarna genom Statens fastighetsverk betalt drygt 9 miljoner kronor. Det visar en granskning som SVT har gjort.

När SVT:s reporter konfronterar kungen med uppgifterna blir svaret: ”Kan ni aldrig hålla er till sanningen?”

Det är fullt möjligt, kanske till med och troligt, att kungen har handlat i god tro när det gäller renoveringarna. Ändå är testamentet glasklart, det är arrendatorn som ska stå för alla kostnader. Istället är frågan om Statens fastighetsverk har agerat fel i syfte att bevara det svenska kulturarvet.

”Vi måste få gehör för det mervärde som skapas genom en produktion som tar hänsyn till miljö, klimat, djurvälfärd och säker arbetsmiljö.” Så sa kungen även i sitt tal. Det går inte att ta miste på hans genuina intresse för lantbruket på Stenhammar, kanske är det här han i framtiden bosätter sig.

Men det är lätt att tala om lönsamhet när man har en stor ficka att gräva ur och till och med kan ta del av skattepengar. Sådana medfödda privilegier är inte värdigt ett land som Sverige.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons