Annons
Nyheter

Leijonborg reser med mössan i hand

EU har stora visioner för vetenskap och innovationer.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2014

Med det nya forskningsprogram som drogs igång i år, Horisont 2020, ska det satsas svindlade 80 miljarder euro på forskning och vetenskap fram till 2020. Målet är att ska Europa bli en av världens mest innovativa ekonomier.

När det kommer till handling är det inte lika lätt. Det visas inte minst av de stora svårigheterna att få ihop finansieringen av prestigeprojektet ESS, det vill säga European Spallation Source, den stora forskningsanläggning som ska byggas i Lund.

Annons

ESS är inget EU-projekt utan bygger på en överenskommelse mellan ett femtontal europeiska länder. Ambitionen är ändå uppenbar, med ESS ska Europa sättas på den vetenskapliga kartan. Dessutom väntas anläggningen ligga när den tillämpande forskningen vilket är i helt i linje med EU:s prioritering att satsa på innovationer.

Sverige är den största enskilda finansiären med 35 procent av de totalt 18 miljarder kronor som behövs. Men för tillfället saknas 20 procent av finansieringen och nu börjar tiden rinna ut. Enligt planen skulle byggandet av ESS komma igång till sommaren. Det lär inte blir fallet.

Förre folkpartiledaren Lars Leijonborg är chefsförhandlare för ESS. Han har nu det akuta uppdraget att resa runt i Europa för att ihop de sista pengarna. Enligt Leijonborg är det från regeringens sida inte aktuellt att Sverige går in med mer pengar. Det är bra, Sverige tar redan tagit ett stort ansvar och ytterligare pengar till ESS riskera att ta pengar från andra forskningssatsningar.

Anledningen till tveksamheten inför att finansiera ESS är väl bekant. Ännu lider många länder av sviterna efter först finanskrisen och sedan den offentliga skuldkris som följde.

Ändå måste man kunna gasa och bromsa samtidigt för att kunna ta sig ur den kris som förlamat hela Europa. Därför är det nu upp till de inblandade länderna att ta sitt ansvar för ESS.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons