Annons
Nyheter

Lätt fånget – lätt förgånget

En av politikens viktigaste uppgifter är att fördela de gemensamma resurserna. Det görs i budgeten.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2012
En del av välfärdens kärna. Arkiv: Peter Åklundh 2012
En del av välfärdens kärna. Arkiv: Peter Åklundh 2012Foto: 

Nu på måndag är det dags för politikerna i Trelleborg att ta ett första beslut om nästa års budget. Det är ett tillfälle att visa på vilken politik man för och hur man vill att kommunen ska styras.

Backar vi bandet och ser på föregående år gjorde Trelleborgs kommun ett historiskt stort överskott på lite över 70 miljoner kronor. Hälften av pengarna var av engångskaraktär och är inte återkommande. Ändå gjorde kommunen ett rejält överskott samtidigt som vissa delar inom till exempel barnomsorgen gick på knäna. Frågan måste då ställas: Används skattemedlen på bästa sätt?

Annons

Hittills har den styrande femklövern, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna i förväg presenterat sina budgetförslag. Det går att sammanfatta förslagen som att den styrande makten är pragmatisk och att oppositionen förespråkar satsningar inom sina profilerade områden.

De största satsningarna i femklöverns budget ligger på ett utomhusbad i Anderslöv och en flytt av brandstationen. För detta avsätts nästa år 13,5 miljoner kronor till badet och 15 miljoner till brandstationen. Ytterligare satsningar kommer längre fram. Trots att detta är mycket pengar måste man se satsningarna för vad de är, enstaka investeringar. På sikt medför förvisso ett nytt bad ökade löpande utgifter men de är relativt små.

En mer intressant satsning i femklöverns budgetförslag ligger på bildningsnämnden som får nio miljoner extra till förskolan. Det är förvisso långt från de 40 miljoner kronor som nämnden begärt men ändå, det är en permanent utökning av skolans budget inom kommunens befintliga ekonomi. Det är inte fel att säga att femklövern satsar på skolan, även om man kan diskutera storleken.

Även Socialdemokraterna lyfter fram skolan som ett prioriterat område i sitt budgetförslag. Partiet vill satsa ytterligare 22 miljoner kronor på förskolan och skolan. Satsningen ska finansieras dels med en skattehöjning på 25 öre, dels genom effektivisering inom bildningsförvaltningen.

Socialdemokraterna är rätt ute när det gäller mer resurser till skolan och att man inom verksamheten ska göra allt för att använda resurserna på bästa sätt. Men en skattehöjning är inte en lösning. Den leder till att man ökar skattetrycket för alla kommuninvånare utan att man kan garantera att det verkligen leder till en bättre skola.

Det är viktigt att komma ihåg en sak, det är lätt att expandera en offentlig ekonomi men så mycket svårare att minska på den. Den är kanske en de viktigaste lärdomarna för många krisande länder i framför allt Sydeuropa. En ekonomi kan inte hela tiden lägga underskotten på hög, någon gång måste notan betalas med överskott. Detsamma gäller för den kommunala ekonomin, man måste alltid vara varsam med utgiftsökningar.

Socialdemokraternas förslag om höjd skatt innebär i förlängningen en ökning av den offentliga ekonomin. Fokus ska inte ligga på ökade skatter utan på hur man inom den befintliga verksamheten kan skapa en bättre skola.

Även i Sverigedemokraternas budgetförslag är skolan en viktig del, fast omvänt. Partiet vill kraftigt dra ner på modersmålsundervisningen för att där göra en besparing på 6,5 miljoner kronor som man vill satsa bland annat på ökad bemanning vid äldre- och demensboenden.

Titta noga på förslaget igen, SD vill dra ner på resurserna på skolan för att satsa på äldreomsorgen. Partiet visar tydligt att man i grunden inte är intresserad av att förbättra den kommunala verksamheten utan istället väljer att föra en populistisk politik där man är emot modersmålsundervisning av främlingsfientliga skäl. Den politiken är SD:s signum i Trelleborg.

Skolan är och ska vara en prioriterad del av välfärden. I dag finns det många problem att tampas med för skolan, framför allt i att alltför få elever klarar de uppsatta målen för att få behörighet till vidare studier. Detta är ett problem både för Sverige som helhet och för Trelleborg.

Annons

På sikt är det helt förödande eftersom utbildning är nödvändig i både den globala konkurrensen och på en allt rörligare arbetsmarknad i vårt land. Nyckeln till en bättre skola finns i att vara en attraktiv arbetsplats för lärarna. I det ligger att man kan erbjuda bra arbetsvillkor och en god löneutveckling.

Hur ska Trelleborgs kommun kunna satsa mer på skolan utan att höja skatten? En lösning finns i att hela tiden effektivisera och anpassa kostymen efter antalet elever i skolan.

En annan lösning finns i att omprioritera inom kommunens verksamheter. Idag fungerar budgetdisciplinen genom att alla nämnder tvingas hålla sina budgetar. Tanken är att om varje del sköter sin ekonomi kan det inte bli underskott totalt.

Problemet med detta stuprörstänk är att om det uppstår överskott i en del kan andra delar inte få del av detta. En utjämning mellan nämndernas budgetar skulle lösa det. För att kunna göra det krävs det att någon tar ett helhetsgrepp om kommunens hela budget. Idag finns det tyvärr ingen ansvarig politiker som tar det ansvaret.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons