Nyheter

Låt skolan få sköta sig själv

När jag gick i mellanstadiet på åttiotalet fick jag veta att skolan egentligen styrdes av skolstyrelsen i en kommun, inte av skolan själv.
Nyheter • Publicerad 5 november 2010

Det kanske inte är någon stor upptäckt men jag ogillade att det var kommunpolitiker, personer som inte var professionella inom skolan, som styrde över de som var professionella.

Skolledarna borde veta bäst hur en skola ska skötas, tyckte jag. Kanske var jag färgad av att min pappa var studierektor på en skola.

Sedan dess har jag förstås lärt mig mycket, vi har folkvalda politiker för att ansvara för våra gemensamma skattemedel. I det avseendet kan en skola inte styra sig själv.

Men ändå, det finns något i detta som jag inte har släppt. De som är bäst lämpade att sköta en skola borde vara skolledarna tillsammans med sina lärare. Dessutom finns det mycket som pekar på att om skolorna fick större ansvar skulle deras självförtroende öka och i förlängningen även kvaliteten på undervisningen.

I Trelleborg finns det två politiska nämnder som ansvarar för skolan, skolnämnden samt gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Uppdelningen i två nämnder gjordes 2002 och nu finns det ett förslag på att slå samman dem igen till en bildningsnämnd, trots att en utredning tidigare kommit fram till att man inte bör göra så. Tre ledande skolpolitiker sågar också förslaget om en bildningsnämnd.

Utgångspunkten för en förändring ska vara att skolundervisningen blir bättre; Trelleborg har de senare åren fallit från en dålig position till en ännu sämre när landets skolkommuner rankas.

Att ta ett nytt grepp på Trelleborgs skolor är välkommet och då kan en sammanslagning av de två skolnämnderna vara ett viktigt steg. Den nya nämnden får så klart ett stort ansvar och det finns många utmaningar men det är inget som hindrar att man verkligen ska lyckas.

Ytterst är det politikerna som ansvarar för att fördela de gemensamma resurserna men skolorna själva är bäst på att sköta sin verksamhet. Låt dem därför få göra det. Då kommer resultaten också att bli bättre. Det kan vara ett råd att ta med sig till den nya bildningsnämnden.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.