Annons
Nyheter

Laddstolpar utan riktig spänning

Laddade och samlade. Det var Alliansens partiledare när de inledde sin valturné i Sundsvall på måndagen och presenterade nya vallöften, denna gång med fokus på miljön.
Nyheter • Publicerad 26 augusti 2014

Tiotusen laddstolpar och fler miljöbilar blir det om Alliansen får förnyat förtroende efter valet. Och så blev den politiska debatten begåvad med ett nytt begrepp: bonus-malus-system. Det innebär att man ger bonus till miljövänliga bilar och sätter högre avgifter på miljöbovarna.

Men det presenterades i går inget samlat valmanifest från Alliansen efter helgens överläggningar på Harpsund. Med mindre än 20 dagar kvar till valet börjar det bli bråttom, i de flesta opinionsmätningar ligger de fyra borgerliga partierna efter det rödgröna blocket med ungefär 10 procentenheter. Så även om optimismen är stor inom Alliansen är det en rejäl uppförsbacke.

Annons

En sak som faktiskt talar för regeringen är att nästan halva befolkningen tycker att regeringen sköter sitt uppdrag bra, enligt en undersökning som Ekot låtit Sifo genomföra. Men undersökningen bygger på historiska meriter, inte på hur Alliansen kommer att regera om de vinner valet.

Därför borde de fyra borgerliga partiledarna lyfta blicken och låta valrörelsen handla mer om vad de vill åstadkomma den kommande mandatperioden än om motståndarsidans tillkortakommanden.

Laddstolpar höjer spänningen en aning, men det krävs så mycket mer för att Alliansen med kraft ta den där sista uppförsbacken fram till valet.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons