Annons
Nyheter

Koppla järngrepp om koppartjuvarna

I påskhelgen bygger Trafikverket nya spår i Stehag – det påverkar i stort sett all tågtrafik i Skåne.
Nyheter • Publicerad 5 april 2012

Inställda tåg ersätts med bussar och tågresan mellan Malmö och Hässleholm blir en timme längre. Men det finns ett gott syfte, järnvägen i Stehag byggs om för att öka kapaciteten på Södra stambanan.

När tågen på Södra stambanan stoppades på tisdagen var det inte planerat. Någon eller troligen några hade på en sträcka av en mil stulit kopparledningar utmed rälsen norr om Nässjö. När kopparstölden upptäcktes vid en inspektion stoppades all trafik vid halvsextiden, vilket drabbade tågen mellan Stockholm och Malmö.

Annons

Efter att skadorna reparerats kunde man släppa på trafiken igen vid midnatt. Att ersätta dyrbar koppar är visserligen inte billigt men den stora förlusten är för samhället i stort.

I mitten av mars skedde en liknande kopparstöld på Södra stambanan mellan Nässjö och Alvesta. Då drabbades närmare 200 tåg och 70 fick ställas in. Enligt beräkningar från Trafikverket kostade den stölden samhället cirka 150 miljoner kronor. Därför är det helt riktigt av Trafikverket att se kopparstölderna som sabotage mot samhällsviktig funktion – och det är ett växande problem. De senaste två åren har stölderna blivit allt fler som en följd av att världsmarknadspriset för koppar har gått upp.

Åtgärder som mer bevakning och kameror är så klart befogade men det går inte att övervaka 1 200 mil statlig järnväg. Men det går att göra mer i andra ändan, försvåra handeln med stulen koppar.

Nyligen kom finansdepartementet med en remiss om omvänd skattskyldighet för handel med metallavfall och skrot, vilket skulle innebär att köparen och inte säljaren blir momsskyldig. En skärpning av lagen är nödvändig. Utan koppar stannar Sverige.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons