Nyheter

Koppla av i virusjakten

Om någon nyser i Brasilien stänger Madagaskar sina gränser. Det skämtet ter sig totalt oförklarligt för en utomstående. Men för den som spelat Pandemic 2 på nätet är det ett känt faktum.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2009

Datorspelet Pandemic 2, som är gratis, börjar med ett sjukdomsutbrott någonstans i världen. Din uppgift är att utveckla sjukdomen så att den sprider sig och blir så dödlig som möjligt. Målet är att ta livet av alla på jorden.

Det låter ju hemskt, men lugn det är ett spel och man lär sig faktiskt något om hur sjukdomar sprider sig och vilka hinder som finns på vägen. På motståndarsidan finns världens länder som vidtar åtgärder för att hindra pandemin att sprida sig. Till en början stängs hamnar och flygplatser, sedan skolor och sjukhus. Regeringarna går samman och börjar utveckla ett vaccin som sedan börjar tillverkas, men det tar tid.

Jag har inte lyckats med mitt uppdrag i Pandemic 2 och Madagaskar har jag aldrig smittat ner.

Min lärdom från spelet är att människan har en stor anpassningsförmåga. När ett hot dyker upp är man snabbt ute med motåtgärder. Visserligen kommer många att smittas av den nya influensan och än har vaccinet inte kommit på plats. Men redan har åtgärder på skolorna vidtagits, allmänheten informerats och på många arbetsplatser finns det idag handdesinfektionsmedel. Budskapet är att god hygien är viktigt för att minska smittspridningen.

Varje dödsfall i influensan är givetvis en stor tragedi men i den nuvarande kampen mellan människan och virusen leder vi faktiskt fortfarande. Människan har också en annan förmåga, vi kan mitt i värsta bedrövelsen behålla vår humor. Så är du orolig över den nya influensan, koppla av med ett datorspel.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.