Nyheter

Konstruktiv Hägglund undviker populism

Göran Hägglund är partiledaren som är populärare än sitt parti.
Nyheter • Publicerad 1 juli 2014

Med elva år som ledare för KD och åtta år som socialminister har han också en politisk tyngd som ofta glöms bort. Troligen för att han företräder det minsta partiet.

I opinionsmätningarna är Kristdemokraterna det riksdagsparti som ligger farligast till och ständigt dansar runt 4-procentsspärren. Trots det faller inte Göran Hägglund för populism och enkla lösningar.

Det visade sig tydligt när KD hade sin dag under Almedalen då Hägglund lade fram tre tydliga förslag, avskaffa landstigen, utred den svenska säkerhetspolitiken och inför en äldreboendegaranti. Förslagen är inga kioskvältare, ändå är de värda att ta på stort allvar.

Med dagens 21 landsting blir samordningen av sjukvården inte tillräcklig bra och för ojämlik i hela landet. Därför vill Hägglund förstatliga den högspecialiserade vården.

Det säkerhetspolitiska läget i Sveriges omvärld är allt mer osäkert. Därför vill Hägglund förutsättningslöst utreda för eller emot ett Nato-medlemskap.

Många äldre har svårt att få plats på ett särskilt boende, vilket ökar otryggheten. Därför vill Hägglund införa en boendegaranti för personer äldre än 85 år.

Göran Hägglunds förmåga och vilja att föra fram konstruktiva förslag borde belönas bättre av väljarna.

Tyvärr handlar dagens debatt mer om att hela välfärden är på väg att krackelera än att lägga fram förslag på hur den kan bli bättre.

KD-ledaren visar att finns utrymme för en seriös debatt i svensk politik.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.