Annons
Nyheter

KD borde frukta sin familjepolitik

Politik tydliggörs i skiljelinjerna. En sådan linje har uppenbarats inom alliansen.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2012

I en gemensam debattartikel (Svd 28/2) har Moderaterna, Folkpartiet och Centern gått ut med beskedet att man är för att ensamstående kvinnor ska har rätt till assisterad befruktning, insemination.

I dagsläget är det inte tillåtet. En kvinna måste vara gift eller sambo för att insemineras i Sverige. De tre allianspartiernas omsvängning i frågan överraskade inte, inte heller reaktionen från Kristdemokraterna.

Annons

”Jag tycker att det här är ett riktigt dåligt förslag. Utgångspunkten för mig och mitt parti är att alla barn har rätt till sina föräldrar”, sa partiledaren Göran Hägglund till Ekot.

KD-ledarens argument är att blunda för verkligheten. I dag kan ensamstående adoptera barn och ensamstående kvinnor åker utomlands för att bli inseminerade, bland annat till Danmark.

Det är inte statens uppgift att reglera hur barn kommer till världen. Den rätten bör inte förvägras en eller två blivande föräldrar. På samma sätt får föräldern eller föräldrarna ett ansvar för sina barn.

I dagsläget finns det en bred majoritet för att tillåta insemination då det bara är Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som är emot en lagändring. Det här slaget har KD förlorat, på sikt är risken stor att man även förlorar sin riksdagsplats om man inte öppnar ögonen för hur omvärlden ser ut.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons