Annons
Nyheter

Kartan och kompassen

För att fatta beslut om framtiden är en bild av den nuvarande verkligheten en bra start.
Nyheter • Publicerad 19 maj 2010

Därefter bildar vi oss en uppfattning av hur framtiden kan se ut beroende på vad vi bestämmer.

Fritt översatt till politikens värld skulle ”förslag till beslut” och ideologin motsvara nuet respektive framtiden. Ett förslag till beslut är ofta den verklighetsbeskrivning politikerna har att ta ställning till medan ideologin anger riktningen, vart samhället bär hän.

Annons

En annan bild är kartan och kompassen, ju mer detaljerad karta desto bättre underlag medan kompassen styrs av den inre ideologin, hur vi vill att framtiden ska se ut.

I måndagens TA presenterades en genomgång av hur Sverigedemokraterna i Trelleborg röstat i alla voteringar sedan valet 2006. Av totalt 80 voteringar har partiet röstat med alliansen 35 gånger, med Socialdemokraterna 20 och 17 gånger har de stått ensamma. Med andra ord har Sverigedemokraterna röstat mer på alliansen än på Socialdemokraterna. Men vad säger det om deras ideologi? Finns det någon inriktning på politiken?

Partiets gruppledare Per Klarberg säger att man inte röstar på vem som står bakom ett förslag utan på själva frågan. Det blir till att söka efter ideologin på annat håll.

I början av året publicerade TA tre vallöften från de nio partierna i kommunfullmäktige. I sin vallöften lyfter SD fram äldreomsorgen och miljö som viktiga frågor – och så klart flyktingpolitiken.

Problemet är att partiet, både på nationell och lokal nivå, bara letar efter vad de anser är fel. Sverigedemokraterna har en enögd syn på hur kartan ska läsas och finns det någon ideologisk riktning på partiets kompassnål är den bakåt, mot en svunnen folkhemsk tid.

Sverigedemokraterna väljer att se valda delar av verkligheten, att lysa på just de delar av kartan som passar deras syften. Att se på delarna utan att ta ansvar för helheten saknar verklighetsförankring.

De etablerade partierna har ett större perspektiv, en mer detaljerad karta över verkligheten. Sedan kan man alltid diskutera vart den ideologiska kompassen pekar, men den är för det mesta riktad mot framtiden till skillnad från SD:s bakåtriktade kompass.

Under innevarande mandatperiod är det Trelleborgsalliansen med sina sex partier som styrt efter Socialdemokraternas åttio år vid makten. En av de främsta ideologiska skillnaderna har handlat om att öka privatiseringarna inom de kommunala verksamheterna där alliansen har försökt göra det enda riktiga, att effektivisera organisationen. Det har inte alltid lyckats på grund av den parlamentariska situationen i fullmäktige där man inte har majoriteten.

Valet i höst handlar framför allt om vart kompassen är riktad. I Trelleborg finns det i grunden två kompassriktningar att välja mellan, höger eller vänster. Sedan finns det andra partier som knackar på fullmäktiges dörr, men det är en annan historia.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons