Nyheter

Jordbruket som bov och frälsare

Vilken roll kommer jordbruket att spela i framtiden? Det var en av de stora frågor som avhandlades på tisdagsförmiddagen på Europaforum som hålls under veckan i Hässleholm.
Nyheter • Publicerad 13 april 2011

Den stora vikten av det framtida jordbruket förstår man av att den står både för problemet och lösningen. En inte så liten andel av de globala utsläppen av växthusgaser kommer från lantbruket. Samtidigt är också det genom ett mer effektivt och hållbart jordbruk som utsläppen kan minska och ändå föda allt fler människor på vår planet.

Trelleborgs riksdagsledamot Otto von Arnold (KD) höll det första anförandet, men inte i rollen som politiker utan som vice ordförande för Cibe, organisationen för Europas betodlare. Otto von Arnold fokuserade på den sockerbetsreform som EU genomförde 2005 och som inneburit att sockerproduktionen minskat i Europa. Syftet med reformen av var att med minskat jordbruksstöd öka sockerindustrins effektivitet. En slutsats från hans tal är att politik och jordbruk fortfarande hänger intimt ihop i EU eftersom en stor del av unionens budget går till jordbruksstöd.

Och det finns stora utmaningar att sig an inom EU och i hela världen när det gäller jordbruket. Det visade den kände miljödebattören Johan Rockström. Han presenterade den kända kurvan på hur koldioxidhalten i atmosfären har ökat från 1950-talet och framåt likt en ”hockeyklubba”, en kurva som visar på en oroande utveckling. En kurva gör kanske inte någon trend. Därför blev Johans Rockströms poäng väldigt tydlig när han kunde visa en hel rad andra hockeyklubbsliknande kurvor som beskrev till exempel den ökande avskogningen i världen och den globala temperaturhöjningen.

”Vi har en hel multipel av hockeyklubbor”, sa han.

Samtidigt har jorden en oerhörd förmåga att stå emot effekterna av vår påverkan på jordklotet, men bara till en viss gräns. Därefter kan processen tippa över och vi hamnar i ett nytt icke önskvärt tillstånd som vi inte kan ta ifrån. I detta sammanhang har jordbruket en nyckelroll, både som boven och frälsaren.

Ivar Virgin från miljöinstitutet Stockholm Environment Institute ville visa på en väg till ett mer effektivt jordbruk, genmodifierade grödor. Det är en teknik som är på snabb frammarsch i nästan hela världen, utom i Europa där både politikerna och medborgarna är mer skeptiska. Det är synd eftersom vi måste vara öppna för alla möjligheter för att kunna hantera framtidens utmaningar.

Det var de stora skeendena som tecknades av de tre talarna i Hässleholm. I vår allt mer globaliserade värld är det viktigt att ha koll på hur de stora trenderna ser ut. Men för att lösa framtidens de stora utmaningar som klimatförändringar och miljöproblem måste vi först och främst agera på lokal nivå. Så fungerar människan. Problem som ligger nära oss är också de problem som är lättast att lösa.

Det handlar inte bara om att odla sin egen trädgård, vi måste också börja städa på vår egen bakgård.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.