Nyheter

Jobs visade vägen för mobilerna

Den 9 januari 2007 presenterade Apples dåvarande vd Steve Jobs företagets första mobiltelefon, Iphone.
Nyheter • Publicerad 4 september 2013

Jobs visade alla funktioner på den nya mobilen och var milt sagt entusiastisk.

Reaktionerna från de stora mobiltillverkarna på Apples nya mobil var lite lätt överseende, de menade att de gjorde bättre mobiler, i alla fall tekniskt sett.

Sedan Iphone lanserades har mobilbranschen förändrats i grunden. Ericsson har sålt sin mobilenhet till Sony och amerikanska Motorola har köpts upp av Google. På måndagen kom beskedet att Nokia säljer sin mobiltelefonenhet till Microsoft för 5,44 miljarder euro eller motsvarande 47,1 miljarder kronor.

Att den amerikanska mjukvarujätten är köpare är inte överraskande eftersom de båda bolagen redan har ett djupt samarbete, flera av Nokias telefoner har Microsofts programvara.

Dessutom vill Microsoft vinna mark på den växande branschen för smartphones då man får tillgång till Nokias alla mobilpatent.

Nu står inte heller Nokia och faller med sin mobilenhet, efter affären har företaget kvar cirka 56 000 anställda som framför allt arbetar inom bolagets nätverksverksamhet.

Nokias fal l i mobilindustrin är talande. Den snabba tekniska utvecklingen tillsammans med en stark globalisering gör att många branscher förändras snabbt. Kunderna är i dag snabba på att byta köpmönster om de upptäcker att ett annat företag har bättre produkter eller tjänster. Det är inte bara inom tillverkningsindustrin som det sker tvära kast, musikbranschen är i dag helt annorlunda jämfört med tio år sedan med mer strömmade tjänster. För kunden är det ofta innehållet som är det viktiga, inte en produkts tekniska prestanda. Det visste Steve Jobs. Hade han levt i dag hade han kunnat säga: Skrattar bäst som skrattar sist.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.