Annons
Nyheter

Inte ens i sjukvården kan alla få allt

Nästan 32 500 anställda, en total kostnad på 35,2 miljarder kronor och en underskott på över 2 miljarder kronor. Så kan förra året sammanfattas för Region Skåne.
Nyheter • Publicerad 9 maj 2012

2011 blev Region Skåne permanent region efter drygt tio år på försök. Att vid varje års slut få alla kronor och ören att gå jämnt upp har varit en svår resa. Men regionens huvudsakliga ansvar, hälso- och sjukvården, är heller ingen lätt uppgift.

I den årsredovisning som debatterades igår på regionfullmäktige i Kristianstad är läget inte riktigt så nattsvart som siffrorna antyder. Det stora underskottet på 2,3 miljarder kronor blir ett minus på 172 miljoner med ett annat sätt att beräkna pensionsskulden.

Annons

Kritiken från revisorerna är ändå mycket tuff. De sammanlagda underskotten för sjukhusen är 401 miljoner kronor trots att förra årets budget hade ett tillskott på 800 miljoner.

Den politiska ledningen med regionrådet Pia Kinhult (M) i spetsen har varit tydliga med att sjukvården måste effektivisera och spara för att årets budget ska gå ihop. Det är helt nödvändigt för att regionen även i framtiden ska kunna leverera.

Den pedagogiska utmaningen ligger just där, att värna verksamheten och samtidigt se till helheten. Alltför ofta är perspektiven för enögda, till exempel när det ska sparas in på den egna kliniken. Så länge ansvariga läkare inte ser världen utanför den egna avdelningen är det stört omöjligt att få regionens budget att gå ihop. För att regionpolitikerna nu ska få ekonomin att gå runt måste de också få personalen på sin sida.

Det är kanske dags för politiker och sjukvårdspersonal att ta ett gemensamt ansvar för patienterna istället för att bedriva ett skyttegravskrig som bara har förlorare.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons