Annons
Nyheter

Inskannad och förbannad

Säg att du har en rättighet som blivit överkörd av en myndighet. Den naturliga reaktionen är att du blir arg och att du känner dig kränkt. Med rätta.
Nyheter • Publicerad 21 november 2013

Men så enkelt är det inte alltid.

I veckan rapporterade Svenska Dagbladet att Stockholms universitet lagt ut hundratals doktorsavhandlingar på sin bibliotekssajt utan att fråga författarna (18/11). En av de publicerade författarna är Pär Hultfors som vid en googling fann sin avhandling från 1986 utlagd på nätet.

Annons

”Det är ett klart övertramp och en nonchalans mot forskare vars verk ofta representerar många års arbete”, säger Pär Hultfors till SvD.

Nu måste Stockholms universitet ta bort 1 500 publicerade avhandlingar och kan tvingas betala stora skadestånd för brott mot upphovsrätten.

Det var för ett par år sedan som Stockholms universitet i stor uträckning började skanna in äldre avhandlingar och göra dem tillgängliga på nätet. Men det gillas inte av Svenska föreningen mot piratkopiering som nu anmält universitetet till Justitiekanslern.

Troligen är få forskare emot att deras avhandlingar läggs ut på nätet. Problemet är att de inte blivit tillfrågade vilket de enligt gällande upphovsregler måste.

Men dagens system är inte bra. Det är fullt rimligt att forskning som finansieras med offentliga medel också per automatik görs tillgänglig för alla. Sedan borde det ligga i varje forskares intresse att få så stor spridning av sina resultat. Annars bör man nog se över sitt yrkesval.

Forskningens yttersta mål är inte att premiera enskilda personers karriärer utan att verka för en utveckling av hela mänskligheten. Då bör forskarna också vara generösa med att dela med sig av sina resultat. Det är dålig stil att bli förbannad för att man blivit inskannad.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons