Annons
Nyheter

Individen är främst

"Skåne som enhet har en given legitimitet då skåningen generellt kan identifiera sig som just skåning.”
Nyheter • Publicerad 16 april 2013

Den formuleringen återfanns i en proposition om regionförstoring som behandlades på Skånemoderaternas förbundsstämma i lördags. Med den utgångspunkten var det inte överraskade att partiet beslutade att det ”inte inom överskådlig framtid är aktuellt med regionförstoring avseende Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg”.

Det går i så fall emot de positiva signaler som regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) tidigare har skickat ut om skapandet av en storregion med grannlänen. Hon har förvisso påpekat att det tar tid att skapa en ny region men ändå varit öppen för en sammanslagning.

Annons

Diskussionen om att skapa nya länsindelningar har pågått under flera decennier. Fördelen är att mer ändamålsriktiga enheter bättre kan klara välfärdens uppdrag. Regeringen har passat vidare frågan till landets politiska gräsrötter – och därmed säkerställt att det inte händer så mycket. Ändå har regionpolitikerna i södra Sverige inlett diskussioner om hur en ny storregion kan se ut, framför allt är det grannarna i norr som uppvaktar grannen i söder.

Gränser är både inkluderande och exkluderande. När Skåne har grannar som knackar på dörren bör de skånska regionpolitikerna vara mer öppna och ställa sig frågan: Hur kan de gemensamma resurserna användas på bästa sätt?

Det finns en risk att den högspecialiserade utvecklingen inom sjukvården tar allt mer resurser. Då är det viktigt att samarbeta över länsgränserna och inte muta in skilda revir. Samtidigt är den skånska sjukvården inne i en utveckling där regionen ännu inte helt har hittat sin form. Det kan peka mot att man inte ska hasta in i en ny storregion.

Ändå är det viktigt att hela tiden utveckla regionens verksamheter. Att göra som de skånska moderaterna och sätta den skånska identiteten först är märkligt. Det är individens behov som ska vara utgångspunkten för politikerna. Det ska gälla för alla nivåer i den svenska välfärden.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons