Annons
Nyheter

I dystra tider krävs offensiv politik

Hur är läget i dagens Sverige? Lite dystert. I alla fall om man får tro den årliga undersökning som SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför.
Nyheter • Publicerad 18 april 2013

39 procent av de som svarat menar att utvecklingen är på väg åt fel håll, 30 procent tycker motsatsen. Medan 32 procent tycker att svensk ekonomi har försämrats under det senaste året anser endast 7 procent att den blivit bättre.

Det är inget bra betyg till Alliansregeringen. Särskilt inte när SOM-institutets undersökning ger en bra bild av det rådande opinionsläget. Den går liksom inte riktigt att prata bort.

Annons

Nytt i årets undersökning är frågan om det ska vara tillåtet med vinster i välfärden. Inte överraskande är en majoritet emot det, 62 procent.

Det är givetvis ett underbetyg till hur det ser ut i dag. Men frågan borde också rymma en följdfråga: Vad tycker du om valfrihet i välfärden?

Det är lätt att tycka att vinster ska förbjudas om man samtidigt inte tar ställning till de alternativ som finns med olika skolor, vårdcentraler och äldreboenden.

Det finns en skillnad mellan enskilda individers uppfattningar och de överväganden som politikerna står inför. Därför har politiker också den pedagogiska uppgiften att förklara sitt handlande för väljarna. Här har regeringen mycket att lära.

Sammantaget pekar mycket i undersökningen i fel riktning för Alliansen om den ska ha en chans i nästa val. Lösningen borde vara given, en politisk offensiv.

Av det som presenterades från vårpropositionen tidigare i veckan fanns inte mycket av den varan. Där var istället problemen förlagda utanför Sveriges gränser. Det är inte en politik som vinner väljarnas hjärtan.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons