Annons
Nyheter

Höjda skatter skapar inga jobb

Den höga ungdomsarbetslösheten tycks för tillfället vara den mest centrala frågan i svensk inrikespolitik.
Nyheter • Publicerad 30 april 2013

Så även i det budgetförslag som Social­demokraternas ekonomisk-politiska tales­person Magdalena Andersson presenterade på måndagen.

En obligatorisk sommarskola, ett yrkesintroduktionsprogram för unga och en 90-dagars ungdomsgaranti är några av åtgärder som S vill införa.

Annons

För att finansiera sina satsningar vill S sedan tidigare att den sänkta arbetsgivareavgiften för unga tas bort. 14 miljarder kronor sparas därmed till statskassan.

Nyligen svängde dock Miljöpartiet i just den frågan och vill behålla den sänkta avgiften. Att S och MP tycks glida isär i flera politiska sakfrågor tycks inte bekymra företrädarna. Men frågan kvarstår: Hur ser ett rödgrönt regeringsalternativ ut?

”Men å andra sidan är min livsuppgift inte att höja skatten.”

Så sa Magdalena Andersson på gårdagens presskonferens när hon fick frågan om vad S vill göra med de halverade avgifterna. Hon öppnar därmed för att partiet i höst ändrar sig om den sänkta arbetsgivaravgiften för unga människor. Det är bra, att göra det dyrare att anställa ungdomar gynnar ingen.

Varje ung människa som inte kommer in på arbetsmarknaden är ett misslyckande, både för individen och samhället. Men ungdomsarbetslösheten är en svår nöt att knäcka. Höjda skatter tycks vara den rödgröna oppositionens svar på hur den höga arbetslösheten ska bekämpas. Men det leder inte till nya jobb.

För att få fler unga människor i arbete måste politikerna göra sin hemläxa grundligt, det krävs bättre utbildningar och en rörligare arbetsmarknad.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons